Kaj bi morali nehati govoriti ločenim parom (ker je nepremišljeno, nesramno in napačno)

Kaj bi morali nehati govoriti ločenim parom (ker je nepremišljeno, nesramno in napačno) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 6. 2022

Zakaj je biti srečno poročen nekaj, s čimer se lahko pohvalimo, biti srečno ločen pa je nekaj, česar naj bi se sramovali?

O ločenih pogosto slišimo:

  • "Zelo je poslovno uspešen, a žal ločen",
  • "Ona je po ločitvi ponovno prosta za zmenke." 
  • "Tako nepravično je do otrok, da sta se ločila."
  • "Morda je imel/a nekoga drugega?"

Kdo je zares upravičen do kritiziranja in določanja razloga, zakaj je nekdo ločen?Mora oseba zares utrpeti nasilje, varanje, alkoholizem ali druge oblike zlorabe, da je razlog za ločitev upravičen?

Tu je nekaj resnic, ki bi jih radi sporočili ločeni pari, če se ne bi znašli pod kupom oznak, ki jim pritičejo ob ločitvi: 

"Tako je, zapuščam zakon po 30. letih."

Ali po desetih, dvajsetih ... Številka sploh ni važna. Preden začnete svetovati, da se tako dolgega zakona ne splača končati in da bosta že nekako vse rešila, se opomnite na naslednje: oseba, ki se je odločila za ločitev, je morda mnoga leta živela v nezdravem odnosu. Sedaj je končno zbrala pogum, da poskrbi za svoje mentalno in fizično zdravje, vi pa želite, da ostane s toksičnim partnerjem.

Predstavljajte si, koliko časa in pozornosti je že vložila v odnos. Res mislite, da želi izgubiti še več?

"Ne, zakonu ne dajem druge priložnosti."

Ko rečete, naj poskusita še enkrat ... Bi dali neznancu, ki vas udari na ulici, še eno priložnost? Ali komu, ki vas užali? Včasih ne damo nove priložnosti niti nekomu, ki naredi slab prvi vtis, pa je morda povsem dobra oseba. Kaj je torej v zakonu takšnega, da bi morali poskusiti ponovno? 

"Nisem na voljo."

Ločencu bližnji običajno rečejo, da je sedaj na voljo za novo ljubezen, zmenkovanje in seveda nasvete, ki prihajajo od kogarkoli, ki je pač prisoten. 

Le zato, ker je nekdo ravno izstopil iz zveze, še ne bo odšel na tisoče zmenkov in skočil v naslednji odnos. To tudi ne pomeni, da želi vsak teden oditi na vašo zabavo, popivati, ali se družiti več kot običajno. Vsak preboleva odnose po svoje in ni potrebe, da nekomu poveste, kako naj to stori. Bodite ob njem, ko vas potrebuje - to je največ kar lahko naredite. 

Nezaželeni so tudi nasveti glede vzgoje otrok, samskega življenja, deljenja premoženja in podobno. 

"Moj razlog za ločitev je, da nisem SREČEN/SREČNA."

Če eden od zakoncev vara, je popolnoma razumljivo, da drugi želi ločitev. Ali ko se dogaja fizično in čustveno nasilje. Pa če je eden od njiju odvisnik od alkohola ali česa drugega ... Biti nesrečen pa ni tako hudo kajne, saj se vsi včasih počutimo tako. 

Ne ravno. Biti nesrečen je velik in zelo upravičen razlog, da nekdo želi razdreti zakon. Če nekdo poskusi vse in ugotovi, da nikoli ne bo srečen v odnosu, v njem ne bi smel vztrajati celo življenje. 

"Ja, poročil/a sem se iz ljubezni, vendar ne čutim več tako."

Zakaj si se poročil/a, če sedaj nisi več zaljubljen/a? Takšne in podobne izjave prejemajo tisti, ki se ločijo, ker je ljubezen enostavno izpuhtela in zakonca ne čutita več povezanosti kot nekoč. 

Pomislite drugače: povsem normalno je bilo, če ste pred poroko ali resnejšo odraslo zvezo prekinili odnos s partnerjem, ker niste več čutili enako. V odrasli dobi pa je to očitno narobe? Nikakor. Je priložnost, ki si jo dve osebi podarita, za ponovno iskanje ljubezni.