Kako biti sam in v tem uživati?

Kako biti sam in v tem uživati? (foto: unsplash) unsplash
6. 6. 2020

Nekaterim se biti sam zdi povsem naravno in ne potrebujejo napotkov, kaj početi sam ali zakaj je samota dobra za nas. Drugi se morajo uživanja v samoti še naučiti. 

Mogoče ste se sami znašli v samoizolaciji, kar je na vas lahko vplivalo dobro ali pa povzročilo osamljenost. Ali pa si ne predstavljate, da bi karkoli počeli sami, ker bi vam postalo dolgčas ali bi se vam zdelo čudno. 

Zakaj bi se sploh odločili, da čas preživimo sami? Ker to prinaša veliko koristi. Lahko se sprostite in umirite, predvsem pa gradite na sebi, svoji samopodobi in samozavesti. Zato ste v družbi lahko najboljša različica sebe. 

Kako boste počasi spoznali, da je samota nekaj dobrega? (In, da ne pomeni osamljenosti!) Z nekaj koraki: 

1. Spoznajte se

Če želite uživati v svoji družbi, se morate najprej spoznati. Tako kot se ne morete popolnoma sprostiti pred prijateljem, dokler ne veste več o njem. 

Kdo torej sploh ste? Kaj vas definira in čez kakšne preizkušnje ste šli? Kateri so vaši največji uspehi in česa ste se naučili iz svojih napak? V čem ste najboljši in kaj vas dela edinstvene? 

Ugotovili boste, da vam sploh ne gre tako slabo, kot ste mislili. 

2. Peljite se na zmenek

Tako se spoznava, kajne? S prijateljem se dobite ob skodelici kave, s simpatijo greste na izlet. Vse to, da bi se bolje spoznali in se povezali preko skupnih dogodivščin. 

Naj vam ne bo nerodno pred drugimi, ni pomembno, kaj si mislijo. Vsak kdaj potrebuje čas zase in vi to dobro veste. Oblecite se torej in se odpravite na izlet, ali ostanite doma in si pripravite odlično večerjo. Nazdravite sebi! 

3. Zadajte si izziv

Ko opravite prva dva koraka (vzemite si čas, lahko traja dolgo), si zadajte izziv: sami boste počeli nekaj, kar vam je bilo vedno všeč, pa se nihče ni hotel pridružiti. Ali poskusili kaj novega. Lahko počnete tudi to, kar običajno delate s prijatelji. 

Naj vam nihče ne prepreči raziskovanja stvari, ki vas zanimajo. Vpišite se na tečaj tujega jezika, na ples, naučite se kuhati ... In se pri tem ne dajte motiti!

4. Imejte se radi

Včasih smo sami do sebe najstrožji kritiki, se znamo najbolj prizadeti, si namenimo največ grdih besed. Kako boste takšni lahko prijazni in ljubeči do vaših bližnjih?

Namenite si velik objem. Končno se zavedajte, kako veliko ste v življenju že dosegli in se vsak dan znova opomnite, da se ne smete obsojati. Nasmehnite se sami sebi v ogledalu in si namenite kompliment. 

S takšnim mišljenjem boste manj obsojali druge, saj boste razumeli, da smo vsi samo ljudje, ki želijo živeti lepo in se trudijo, da bi dosegli srečo. Nikoli ne boste pozabili nase, kar se bo odražalo v tem, da boste vedno lahko na voljo drugim.