Kako ostanete zvesti sami sebi, ko vstopite v resno razmerje?

Kako ostanete zvesti sami sebi, ko vstopite v resno razmerje? (foto: profimedia) profimedia
6. 2. 2020

Ko vaša zveza postane resna, ne pozabite nase.

Resna zveza pomeni predanost drug drugemu, terja veliko časa in običajno tudi živcev ter potrpljenja. Vendar to ne pomeni, da partnerja ne potrebujeta več časa zase, pravzaprav si ga ravno v zdravem razmerju morata privoščiti. 

Ne pravimo zastonj, da moraš najprej ljubiti sebe. Kako to storite?

Bodite dober prijatelj, brat/sestra, hči/sin …

Se spomnite tistega prijatelja, ki je izginil v trenutku, ko je spoznal novo ljubezen? In se po možnosti še ni vrnil? Z gotovostjo lahko rečete, da vajina srečanja niso več enaka, pravzaprav nikoli več nista sama, saj se vedno pridruži tudi partner. Ne bodite ta oseba. 

Kljub odnosu si vzemite čas za prijatelje in družino - s partnerjem in tudi brez njega. Še vedno vas potrebujejo in vi potrebujete njih. Nenazadnje so to ljudje, ki vam vedno stojijo ob strani, ne glede na to, ali ste vezani ali samski. 

Zmenek s samim seboj

Ne glede na to, koliko skupnih točk imata, bo vedno obstajal film, ki ga želite pogledati, partnerja pa ne zanima. Pa hobiji, ki bi jih radi preizkusili, muzeji, razprave in drugi dogodki, kamor želite iti, kljub temu da sorodni duši ne odgovarjajo. To so priložnosti, ko lahko imate zmenek s samim s seboj. 

Še vedno počnite stvari, ki vas osrečujejo in se jih občasno lotite v ednini. Partner vam bo kasneje z veseljem prisluhnil in pogledal slike, poleg tega pa bo vesel, da je lahko medtem počel kaj, kar je ljubše njemu. S tem boste tudi preprečili, da bi izgubili svojo identiteto. 

Lasten napredek naj bo vedno med cilji

V zvezi si bosta postavila tudi skupne cilje, a naj vajini lastni ne trpijo. Vedno si prizadevajte, da boste napredovali. Če vas partner zares ljubi, vas bo vedno podpiral. Če boste rasli kot oseba, boste krepili tudi razmerje. Enako privoščite drugi polovici: pokažite podporo in navijajte tik ob startni črti maratona, peljite ga na predavanje o računalništvu, dodajte zadnjih nekaj evrov za nakup kitare … 

Postavita zdrave meje

Meje niso v smislu prepovedi, ampak o tem, kje resnično ne smeta prestopiti praga drug pri drugem, kaj spoštujeta, o sklepanju kompromisov, kako se bosta trudila za trden odnos …

Zdrave meje izhajajo iz dveh posameznikov, ki se dobro zavedata sebe in si prizadevata ohraniti lastno identiteto tudi v razmerju. Kar je prav, saj ne postaneta ista oseba, ampak imata še vedno lastno mnenje, sprejemata svoje odločitve (poleg skupnih), počneta to, kar ju veseli … 

Kako boste vse to na hitro preverili? Z enostavnim vprašanjem: 

Če ne bi bil/a v razmerju, bi bil/a srečna takšen/takšna kot sem trenutno? Odgovor mora biti: seveda!