Kako prepoznamo prijatelje, ki to niso

Kako prepoznamo prijatelje, ki to niso (foto: Profimedia) Profimedia
29. 10. 2019

Pravi prijatelji pripomorejo k našemu dobremu počutju, medtem ko nas tisti drugi navdajajo z anksioznostjo. Preberite, kako ločevati med ljudmi, ki jih je vredno obdržati v svojemu življenju in kako opustiti vsa tista navidezna prijateljstva, od katerih - bodimo iskreni - nimate nič.

Lahko gre za soseda, sošolca, sodelavca, družbo, ki vam jo je vsilil vaš partner in je primarno njegova … vsi imamo nekaj 'prijateljev', ki so to postali zaradi spleta okoliščin, ne toliko zaradi naše izbire.

Na primer:

Mnoga leta ste skupaj preživeli med šolskimi klopmi.  Delate v majhnem podjetju in z nekom ste pač morali začeti hoditi na kavo med odmorom.

Starši so se družili z njenimi starši že odkar sta shodili.  Skupaj ste hodili na počitnice v najstniških letih. … Zdaj pa, resnici na ljubo, nimate prav nič skupnega (več).

Sklepanje prijateljstev je naporno

Sklepanje prijateljstev je svojevrsten izziv, ne glede na našo starost. Včasih srečamo osebo, s katero smo v trenutku zelo močno povezani, delimo si ideje, se smejemo skupnim šalam, se razumemo, včasih pa se moramo prav hudičevo potruditi za dobre odnose – sploh, kadar smo z neko osebo prisiljeni dlje časa delati skupaj ali delovati v majhni skupini.

Pravi prijatelj je tisti, ki vam nudi oporo 

Raziskave kažejo, da prijateljstva, ki jih negujemo skozi celo življenje vse od otroštva ali najstniških let naprej, igrajo zelo pomembno vlogo v našem življenju in pripomorejo k naši socialni vključenosti tudi v starejših obdobjih življenja, ko je težje oblikovati nova poznanstva.

Italijanska študija iz leta 2018 dokazuje, da si družinski prijatelji nudijo izjemno medsebojno podporo.

Ameriška raziskava iz leta 2012 pa potrjuje, da globoka in dolgotrajna prijateljstva proslavljajo medsebojno podporo, intimnost in recipročnost ter zmanjšujejo možnosti za anksiozne motnje, medtem ko jo prijateljstva slabše kvalitete povečujejo.

Kaj pomenijo drugorazredna prijateljstva?

Kadar smo veliko časa v enem in istem prostoru, z enimi in istimi ljudmi, nimamo prav veliko možnosti za izbiro idealne družbe.

Z lahkoto nas zanese proti nekomu, ki bi ga v polju večje izbire verjetno spregledali. Izberemo si pač nekoga, s katerim lahko vsaj popijemo kavo ali pomalicamo.

To pa še ne pomeni, da lahko s to osebo delimo osebne izkušnje. Bolje je ostati nekoliko previden in počakati, da se odnos razvije.

Kako prepoznamo prijatelje, ki to niso?

 • S to osebo ne želite razpravljati o osebnih rečeh.
 • Ko vas kliče po telefonu, se namrdnete.
 • Pogovori z njo/njim vas puščajo hladne ali pa vas izčrpavajo.
 • Kadar vas (izven službe/šole) povabi na pijačo, iščete izgovore.
 • Čas si organizirate tako, da nikoli nimate časa zanj/o, razen, če ste zares osamljeni (in tedaj je vsaka družba boljša, kot nič).

Kako poiskati prave prijatelje in ustvariti globlje vezi?

Če vas iskanje prijateljev spravlja v obup in nemir, in niste prepričani, ali je določena oseba vredna tega, da se ji zaupate, se vprašajte:

 • Je to človek, h kateremu bi se lahko zatekel/a po nasvet?
 • Ali cenim njeno/njegovo mnenje?
 • Imava podobne vrednote?

Če je odgovor ne, potem iščite naprej. Družbo lahko najdete tudi izven službe ali šole. Vpišite se na kakšno dejavnost, v kateri uživate – na tak način boste avtomatično povezani z ljudmi, ki imajo podoben okus in želje.

Kje spoznati prijatelja:

 • Ponudite pomoč v zavetišču ali v lokalnem dobrodelnem centru;
 • Vpišite se na plesni tečaj ali obiskujte vodene vadbe v športnem centru;
 • Začnite trenirati skupinski šport;
 • Udeležite se organiziranih enodnevnih izletov ali pohodov;
 • Vpišite se v društvo, ki ima podobne vrednote, kot vi;
 • Pridružite se bralnemu krožku;
 • Obiskujte otvoritve razstav;
 • Hodite s psom sami na sprehod – gotovo boste srečali koga, ki bo prav tako sam sprehajal svojega hišnega ljubljenčka in tema za pogovor se bo ponujala kar sama od sebe;
 • Udeležite se bralnih večerov in pogovorov v lokalni knjižnici;
 • Udeležite se filmske projekcije, ki ji sledi skupna diskusija.

Druženje je pomembno za vaše psihično zdravje in harmonijo. Medtem, ko nas čvekanje v prazno izčrpava, nas globoki pogovori, v katerih si izmenjamo mnenja, se naučimo nekaj novega in si zaupamo skrivnosti, notranje bogati.

Bistvo je v kvaliteti, ne v kvantiteti.

Bolje je imeti le enega ali nekaj pravih prijateljev, ko kopico znancev, od katerih ne morete pričakovati, da vam bodo stali ob strani tako v lepih kot v manj lepih trenutkih.

Preberite še:

Ali pa:

Pripravila: VH

Vir: Psychology Today