Kako redna telesna aktivnost vpliva na spolno življenje?

Kako redna telesna aktivnost vpliva na spolno življenje? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2021

Redno gibanje lahko izboljša marsikateri aspekt v našem življenju. Ne samo, da se v našem telesu boljše počutimo in da lahko z gibanjem preprečimo razne zdravstvene težave; z redno telesno aktivnostjo lahko izboljšate tudi svoje spolno življenje.

Fizična aktivnost ima nemalo ugodnih učinkov na naše fizično in mentalno zdravje, kar je neposredno povezano tudi z boljšim seksom. Izboljša se naša vzdržljivost, poveča se sama želja po spolnih odnosih, izboljšajo se orgazmi in še veliko drugega.

Z rednim gibanjem lahko zmanjšamo stres, zaradi česar smo bolj sproščeni. Kadar je pred nami veliko izzivov, se hitro zgodi, da razmišljamo samo še o tem in je spolnost zadnja stvar, na katero bomo pomislili ali si jo zaželeli. S fizično aktivnostjo lahko vse skupaj omilimo, se manj obremenjujemo z vsakdanjim življenjem in smo posledično tudi bolj razpoloženi za spolne odnose.

Se vam je kdaj zgodilo, da ste med spolnim odnosom razmišljali o tem, kako izgledate? Ali, da ste se počutili neprivlačne do te mere, da si odnosa pravzaprav sploh niste želeli? Telesna aktivnost ima ugoden vpliv tudi na naše dojemanje sebe; raziskave so pokazale, da se ljudje, ki se redno gibajo, boljše počutijo v svojem telesu in, da se v splošnem počutijo bolj privlačne. Zaradi tega so tudi med seksom bolj samozavestni in suvereni.

Profimedia

Iz zdravstvenega vidika lahko z gibanjem izboljšamo našo cirkulacijo krvi, kar pripomore k boljši erekciji. Strokovnjaki so mnenja, da imajo aktivni ljudje tudi v poznejših letih manj težav z erekcijo in drugimi podobnimi težavami.

Poleg tega z rednim gibanjem lahko preprečimo razne zdravstvene težave, poškodbe in bolečine, kot so bolečine v hrbtenici, zvini, osteoporoza, srčno-žilne bolezni ... Kadar imamo težave, se zmanjša tudi naša želja po spolnih odnosih, v nekaterih primerih pa ti niso niti možni. Če z gibanjem preprečimo omenjene težave, s tem poskrbimo tudi za pogostejši seks.

S fizično aktivnostjo pa okrepimo svoje jedro, mišice v nogah in medenično dno. Vse omenjeno, sploh medenično dno, nam omogoča bolj intenzivne orgazme. Sploh pri ženskah je bilo opaziti, da redne, pravilno izvedene keglove vaje pripomorejo k pogostejšim, intenzivnejšim orgazmom. Tudi pri ženskah, ki jim je spolni odnos bil boleč, se je okrepitev medeničnega dna izkazala kot izjemno učinkovita metoda pri zmanjšanju bolečin.

Ko z aktivnostjo postanemo močnejši in bolj gibčni, pa lažje preizkušamo tudi nekatere bolj zahtevne položaje in tako naše spolno življenje še dodatno popestrimo.

Redno gibanje ima torej nešteto pozitivnih učinkov, tudi v postelji. A ne gre pretiravati; strokovnjaki opozarjajo, da preveč fizične aktivnosti lahko vodi tudi v pretirano izčrpanost, kar pa niti najmanj ne bo koristilo vašemu spolnemu življenju. Pomembno je, da najdemo ravnovesje, ki se obnese pri nas in si ne zadamo več, kot naše telo zmore.

Avtorica: Veronika Sivka