»Poročena sva pet let, se globoko spoštujeva, a ne spomnim se več, kdaj se me je nazadnje dotaknil.«

»Poročena sva pet let, se globoko spoštujeva, a ne spomnim se več, kdaj se me je nazadnje dotaknil.« (foto: Profimedia) Profimedia
20. 6. 2021

»Poročena sva pet let, skupaj živiva šest let in se močno spoštujeva,« mi je nekoč pripovedovala prijateljica.

Če bi ju srečali, bi to globoko spoštovanje začutili v trenutku. Verjetno bi si mislili, to je eden tistih parov, ki ju ne more nič, ampak res nič ločiti.

»Najino spolno življenje bilo zelo dobro, toda nenadoma je povsem izgubil zanimanje – sploh se me ne dotakne več,« nadaljuje. »No, ni bilo nenadoma. Od tri- do štirikrat na teden sva prešla na enkrat ali dvakrat na mesec in potem se je popolnoma prenehalo. Ne spomnim se več, kdaj se me je nazadnje dotaknil.«

»Je sicer zelo ljubeč in razumevajoč, a to pomanjkanje intime me uničuje,« še doda.

Profimedia

Nič ni bolj frustrirajoče – in boleče – kot trenutek, ko se zaveste, da partner izgublja zanimanje. Ko je vedno znova preveč utrujen, ko opazite, da že nekaj mesecev z njegove strani ni pobude.

Seveda se vam začne po glavi plesti vse mogoče. Ga ne privlačim? Je nesrečen? Me vara?

Za takšno vedenje obstajajo številni razlogi

In to ni vedno prevara!

Ljubezen je živa stvar. Zato se vedno spreminja, preoblikuje, raste in odziva na vse, kar se dogaja v odnosu. Podobno je z intimo. Spreminja se, še posebej, če sta v zvezi dolgo, in nanjo vpliva vse, kar se dogaja v odnosu in izven njega.

Napačno je tudi prepričanje, da so moški vedno za stvar. Torej, če moški zavrne žensko in si spolnega odnosa ne želi, potem mora biti nekaj hudo narobe z žensko ali pa jo vara.

Oglejmo si nekaj možnih vzrokov za pomanjkanje intime:
1. Zdravstvene težave

Kakšno je fizično zdravje partnerja? So se v zadnjem času pojavile kakršnekoli zdravstvene težave? Je potrt? Ste opazili spremembe v njegovem dnevnem urniku?

Kadar zdravje ni najboljše, tudi razpoloženja za fizično intimnost ni. Pogovarjajte se o tem, kako se počuti.

2. Stres
Nik Shuliahin | Unsplash

Težave v službi? So prisotne finančne težave? Ali kakšne druge težave, s katerimi bi se lahko srečal v službi. Se boji za službo? Prijazno se pogovorite z njim o tej temi.

3. Vaš odnos do partnerja

Ženske pogosto ne vedo, da s pretirano zagnanostjo ženejo moškega v pasivnost – če je ženska vnema prevelika, ga preprosto neha zanimati, ne da bi sam vedel, zakaj.

Tudi zaradi splošno agresivnega vedenja, če denimo neprestano nergate in ga obsojate, bo trpel fizičen odnos. To vsekakor velja upoštevati in se malce zazreti vase.

Namesto vprašanja, zakaj mož ne želi biti več intimen z mano, se vprašajte, ali ste naredili karkoli, kar bi lahko povzročilo takšno vedenje v spalnici.

4. So drugi medsebojni odnosi v redu?

So se pojavile težave z razširjeno družino? Tudi to lahko postane dovolj stresno, da vpliva na druge stvari v vajinem življenju, intimo denimo.

5. Sprememba prioritet
Profimedia

Življenje je lahko zelo hektično. Rezultat – seks je potisnjen na stranski tir. Še posebej, če imata otroke. Za mnoge moške postanejo ti in delo središče.

Prioritete se spremenijo in to je povsem normalno. Vendar to za vaše razmerje ni nujno nekaj katastrofalnega.

6. Vajina zveza je postala platonska

Če sta v zvezi 30, 20, 10, celo 5 let je dovolj, postanejo stvari poznane. Ustvarila sta rutino in udobno se počutita – kar je po eni strani odlično – a ni tako zelo dobro za vajino spolno življenje.

To 'poznano' ustvari plastonsko razmerje. V zvezi sta v resnici le najboljša prijatelja.

Velika verjetnost je, da zlaganje perila in pomivanje posode skupaj ter preživljanje časa skupaj pred televizijo – čeprav to mogoče izboljša vajino prijateljstvo – ne poskrbi za vzburjenje.

Če opazite, da se partner odnosom izogiba in to močno vpliva na vajino zvezo, je pomembno, da to prepoznata in skupaj delujeta proti rešitvi. Sama ali s pomočjo strokovnjaka. A nikar ne ostanita v tišini.

Za konec ...

Prijateljica je še vedno srečno poročena. Pogovarjala sta se. In pogovarjala sta se zares veliko. Toda ne o tem, zakaj si ne želi spolnih odnosov. »Intimnost ni le združitev dveh teles, kot se običajno prikazuje. Je veliko več kot to,« mi je zaupala kasneje. »In nič se ne more zgoditi na silo.«

Preberite še:

Ali pa: 5 vprašanj, ki vam bodo razkrila, ali vas vodi ljubezen ali poželenje