Kako se odzvati na nesramne in neprimerne komentarje, da ne bi situacije še poslabšali

Kako se odzvati na nesramne in neprimerne komentarje, da ne bi situacije še poslabšali (foto: Profimedia) Profimedia
29. 11. 2021

Naj gre za družinskega člana ali popolnega neznanca – obstaja velika verjetnost, da ste že bili deležni neprimernih opazk in nesramnih besed, ki so bile morda tudi precej boleče. Ko se bo zgodilo naslednjič, se odzovite tako …

Saba Harouni Lurie, licencirana zakonska in družinska terapevtka, opozarja, da težava ni le ta, da takšni komentarji bolijo, osebo, ki jih prejme, globoko prizadenejo ali morda razjezijo – nesramnost je tudi nalezljiva!

To je pokazala tudi študija: nesramnost je kot prehlad. Ko smo priča takšnemu vedenju oziroma nesramnost izkusimo na lastni koži, je večje verjetnost, da se bomo tudi sami odzvali nesramno.

Temu se raje izognite – ne zapravljajte svoje dragocene energije.

Kako se odzvati na nesramne in neprimerne komentarje, da ne bi situacije poslabšali?

Razkrivamo v nadaljevanju ... Precej preprosto je!

Profimedia
Ključna je perspektiva!
Če vas oseba s svojimi neprimernimi besedami močno vznemiri, ne odregairajte takoj, vzemite si trenutek, svetuje strokovnjakinja.
Pomembno je upoštevati širšo sliko – in tudi to, v kakšnem odnosu ste z osebo, ki je komentirala.
Kaj to pomeni?

Čeprav je vedenje te osebe popolnoma neprimerno, perspektive ne gre zanemarjati. Pomaga vam razumeti, zakaj je oseba ravnala tako, kot je in prepreči, da bi dialog ponotranjili.

Drop the Label Movement | Unsplash

To seveda ne opravičuje vedenja ali dejanja, lahko pa vam pomaga ustvariti določeno distanco.

Ljudje smo nagnjeni k temu, da domnevamo, da so negativna dejanja oseb posledica njihovega značaja in ne okoliščin, se strinja tudi psihologinja dr. Kendal Cassidy.

Primer:
  • Ko vas prehiti avto in potem nekoliko prehitro zavije pred vas, vas to verjetno močno razjezi. Morda mislite, da je ta oseba povsem brez manir, norec na cesti in nesramnež. Toda ne veste, da ta oseba morda hiti v bolnišnico.
Torej: preden se odzovete na nesramen komentar, se potrudite po najboljših močeh in si vzemite trenutek ter se vprašajte, kaj bi lahko povzročilo takšno vedenje, kakšen bi torej lahko bil razlog, da je oseba izrekla te besede.

To zavedanje in empatija, vam lahko pomagata, da se boste bolje odzvali. Al pa sploh ne. Nekateri ljudje preprosto niso vredni, da bi zaradi njih izgubljali energijo in vlagali čustven trud – še posebej če ta oseba tudi sama ne vlaga v vajin odnos.  

Vir: How to Respond to Rude or Inappropriate Remarks - psychcentral.com

Preverite še:

ali

ali

ali