"Moški so mi ves čas govorili, da je moje telo ogabno. Ko sem shujšala, pa se je zgodilo ..." (osebna izpoved o grdih posledicah hujšanja)

"Moški so mi ves čas govorili, da je moje telo ogabno. Ko sem shujšala, pa se je zgodilo ..." (osebna izpoved o grdih posledicah hujšanja) (foto: profimedia) profimedia
30. 9. 2021

Izpoved ženske, ki je zaradi stalnega kritiziranja telesa izgubila več kot 100 kg, govori o tem, da ji je hujšanje prineslo tudi precej slabih posledic. 00

Haley se je z odvečno težo borila že od svojega 4. leta. Ko je bila najtežja, je tehtala približno 170 kg. Verjame, da se del problema skriva tudi v njeni diagnozi sindrom policističnih jajčnikov. V njenem boju s toliko odvečne teže, je prestala operacijo želodca in v šestih letih izgubila nekaj več kot 100 kg. 

Popolnoma je preuredila svoje življenje: vključila je redno vadbo, uvedla drugačne prehranske navade in začela z bolj aktivnim slogom. 

Haleyjina samozavest se je izredno izboljšala, vendar je njeno hujšanje pustilo tudi nekaj slabih posledic. Na hrbtu, trebuhu, rokah in nogah ji je ostalo veliko odvečne kože, kar je načelo njeno mentalno zdravje. 

"Sovražim videz svojega telesa, ko oblečem oprijeta oblačila. Stara sem 27 in moje telo ne bi smelo izgledati tako," je povedala za enega od tujih medijev.

"Pogled v ogledalu me spravlja v depresijo. Zagotovo bi bila veliko srečnejša in odločnejša, če bi odvečno kožo lahko odstranila. Tako pa me vsak dan znova opominja na mojo bitko. Celo moji ženski predeli imajo nekaj odvečne kože. 

V preteklosti, ko sem bila samska, so mi moški govorili, da je moje telo nagnusno in celo ženske so dajale nesramne opazke. Sedaj je podobno: moški mi govorijo, da z odvečno kožo izgledam grozno, in to mi je zares prišlo do živega. 

Takšni komentarji so žaljivi in popolnoma nepotrebni. Tako ali tako tudi sama ne maram svojega videza, poznam pa veliko ljudi, ki nimajo dovolj moči, da bi izgubili vsaj polovico tiste teže, ki sem jo izgubila jaz. In ravno oni so tisti, ki me opravljajo!"

profimedia

Haley želi zakriti svoje telo s prevelikimi oblačili, in če samo pomisli na kopalke, ji postane slabo. Celo življenje se je borila s težo in samopodobo, a zdaj se je njeno zdravje končno izboljšalo. 

Kakorkoli, hujšanje zanjo ni bil lahek proces

"Razlog moje debelosti so tudi geni in policistični jajčniki, zaradi katerih sem izkusila veliko nihanja teže. Ne gre le za slabe prehranske navade ali pretiravanje s hitro hrano." Kot otrok je imela Haley sicer zdravo prehrano, jedla je veliko zelenjave in riža ter malo sladkarij. Kljub temu je njena teža rasla. 

Z odkritjem diagnoze so končno pojasnili vzrok kopičenja kilogramov. Nekaj mesecev kasneje se je pojavil še diabetes tipa 2, ki ga je povzročila debelost in neuravnovešene ravni krvnega sladkorja. 

"Ko sem izvedela za diabetes, me je popolnoma uničilo. Ne le, da sem okrevala po operaciji jajčnikov, soočiti sem se morala še z dejstvom, da se je moje telo predalo.

To je bil trenutek, v katerem sem se dokončno odločila, da moram nekaj spremeniti. Vedela sem, da se morem osredotočiti na hujšanje, drugače bom vedno na poti k počasni smrti."

Napotena je bila na operacijo želodca, vendar je morala pred tem izgubiti kar nekaj kilogramov. 

"Začela sem trenirati bolj kot kadarkoli prej, omejila sem kalorični vnos, prepolovila porcije, ob vsakem obroku sem jedla sadje in zelenjavo. Končno se je moj trud začel obrestovati in izgubila sem še več teže, kot sem jo morala za operacijo."

Po uspešni operaciji se je morala naučiti znova jesti. "Bilo je, kot da sem spet dojenček. Najprej sem lahko jedla le tekočino, potem sem prešla na trdno hrano, ki je bila zmiksana in šele potem na običajne obroke."

Če si sedaj zaželi prigrizka, si privošči smuti, jajca in toast, zelenjavo ali krekerje. 

Sedaj Haley živi srečno življenje s partnerjem, ki ga je spoznala na Instagramu. Pravi, da sta njena mama in partner največja podpornika in oboževalca. 

Kaj je Haley jedla pred in po izgubi teže?

PRED IZGUBO TEŽE

  • Zajtrk: kosmiči ali toast in vroča čokolada
  • Kosilo: sendvič in sadje, piščančje tortilje s paradižnikom
  • Večerja: krompirček, piščanec in riž, meso na žaru, solata 

PO IZGUBI TEŽE

  • Zajtrk: Kava s toastom ali smutijem
  • Kosilo: meso in zelenjava ali solata ali sendvič
  • Večerja: krompirček, piščanec ali solata ali testenine

"Še vedno imam rada kaj sladkega, na primer čokolado, ki si jo tudi privoščim. Gre za ravnovesje," dodaja. Vsaj dvakrat tedensko prehodi razdaljo 5 km in na sploh ostaja aktivna. Upa, da bo nekoč imela dovolj denarja za odstranitev odvečne kože.

Haley Duffy