Takšnim partnerjem v ljubezni nikoli ne zaupajte - hitro vas bodo izdali!

29. 3. 2024
Deli
Takšnim partnerjem v ljubezni nikoli ne zaupajte - hitro vas bodo izdali! (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikakor ne želite biti v razmerju, v katerem bo partner kmalu izdal vaše zaupanje. Vendar takšnih oseb ne boste opazili takoj, saj lahko svoje namere dobro prikrijejo. Pozorni bodite na spodnje znake. 

Ko iščemo ljubezen in imamo svojo simpatijo, se vse zdi popolno. Radi rečemo, da na vse gledamo z rožnatimi očali. Zato še lažje spregledamo znake, ki kažejo, da oseba ni takšna kot govori o sebi. Tudi če nam to povedo prijatelji in družina, jim težko verjamemo, saj iz našega stališča vse izgleda popolno. Zato je prav, da tudi vi poznate znake, ki vam pravijo, da osebi raje ne zaupajte. 

Kako boste vedeli, da partnerju ne smete zaupati?

Sprememba v vedenju

Ta znak lahko opazite, ko boste osebo že nekaj časa poznali in dobili občutek, kakšna je in kako se vede. Takrat bodo odstopanja od običajnega vedenja opaznejša in boste npr. zaznali, da je oseba zadnje čase precej nemirna, čeprav po karakterju ni takšna. Ali ravno obratno - da se je umirila, čeprav veste, da je po karakterju živahnejša in nikoli ni pri miru. 

Raziskovalci so odkrili tudi, da bodo lažnivci pri komunikaciji bolj verjetno uporabili obe roki. Če ima to nekdo v navadi, seveda ni znak laži. 

Besede in dejanja niso usklajena

Že na prvem zmenku lahko ugotovite, ali je oseba pristna in odkrita z vami, če dobro poslušate in opazujete. Če je oseba vredna zaupanja, boste videli povezavo med besedami in mimiko. Ko npr. govori o določenem dogodku in pove, da je razočarana, morate videti takšen izraz na obrazu in telesu. Če mimika in besede ne grejo skupaj, potem tu nekaj ni v redu. 

Res pa je tudi, da na prvih zmenkih običajno želimo izpasti čimbolje, zato si kakšen podatek o sebi izmislimo ali povemo belo laž, da bi laskali drugi osebi. Ne izključite tega in ne okličite nekoga prehitro za lažnivca. 

Preverite še: 

Pretirane čustvene reakcije

Se vam zdi, da se vaš potencialni partner pretirano čustveno odziva na določene stvari, ki vam jih pove? To je lahko jasen znak, da laže. Raziskovalci so potrdili, da je res nekaj na tem, saj so pri ljudeh, ki so lagali, odkrili povečano aktivnost v delih možganov, ki so zadolženi za čustvovanje. To dokazuje, da ljudje, ki govorijo laži, občutijo naval čustev, zato lahko njihove reakcije izgledajo pretirane. 

Zaprtost

Predstavljajte si, da je minilo nekaj zmenkov in vse je potekalo kot bi moralo, tudi komunikacija teče gladko. Potem pa se oseba kar naenkrat zapre vse in iz nje težko spravite kakšen podatek. Razlogov je seveda veliko, a eden od njih je lahko tudi ta, da ščiti svoje laži. Kadar je nekdo zaskrbljen, da bi ga odkrili in razkrinkali, se običajno zapre vase in drži v ozadju, da o sebi ne izda česa, kar bi mu lahko škodilo. 

Umikanje pogleda

Pri nekaterih osebah natanko veste, kdaj lažejo, saj jih dobro poznate in ste pozorni na tisti majhen znak v mimiki telesa. Kadar osebe ne poznate tako dobro, vam lahko podobno izda pogled. Če ga stalno izmika, hitro mežika in grize ustnico, vam zelo verjetno laže. Potem je tu še način pripovedovanja: če se podrobnosti spreminjajo glede na sogovornika, v tem ni veliko resnice. 

Odvračanje pozornosti

Ko nekdo obtoži nekoga drugega za nastalo situacijo in želi preusmeriti pozornost s sebe, mu ne zaupajte takoj. Kadar ste prepričani o tem, da oseba pač ni kriva, potem gre bolj za iskanje krivca. Ko ste sumničavi, pa gre lahko za to, da oseba odvrača pozornost s sebe, ker je nekaj zagrešila in ne želi, da bi se razvedelo. Če postavite težko vprašanje, bo oseba npr. zamenjala temo in govorila o nečem, kar ji je dobro poznano. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ