Pismo žene, ki trpi za anksioznostjo: "Ko se mi zdi, da je anksioznost zame pretežka, nastopiš ti in ne dovoliš, da bi obupala"

Pismo žene, ki trpi za anksioznostjo: "Ko se mi zdi, da je anksioznost zame pretežka, nastopiš ti in ne dovoliš, da bi obupala" (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2022

"Zjutraj vstaneš iz postelje z vsemi svojimi sanjami, pričakovanji, obveznostmi v službi in življenju nasploh, a najprej se spopadeš z mojimi. Hvala ti, moj Mož."

"Dobro poznaš moje demone. Danes so moji strahovi hujši in glasnejši od tvojih, zato brez obotavljanja opustiš svoj urnik, zmanjšaš tempo, odpoveš druženje s prijatelji in obveznosti - vse zato, da bi skočil v ring z mano. 

Veš, da moram to bitko biti sama, vendar si ne predstavljaš, kako strašno bi šele bilo, če te ne bi imela ob sebi.

Zato vskočiš z vedenjem, da ne moreš zmagati namesto mene, a si lahko tukaj zame. Odpovedal si se mirnim nočem, marsikateri zabavi s prijatelji, sproščanju po službi ob televiziji, da lahko v rokah držiš moje tresoče telo, ko nastopi napad panike. Ko ti vidiš prijetno druženje ali prireditev, jaz vidim paranojo, gnečo, pomanjkanje zraka v pljučih. Ne razumeš me, pa me vseeno zvlečeš ob stran, da se moje dihanje umiri in se lahko obvladujem. 

Včasih me zvlečeš iz postelje, oprhaš, preoblečeš in celo naličiš, da sem pripravljena za vse, kar me čaka v dnevu. Tudi pripraviš mi zajtrk in vztrajaš, naj kaj pojem. 

Ko se mi zdi, da je anksioznost zame pretežka in že skoraj obupam, nastopiš ti in ne dovoliš, da bi odnehala. 

Tega nihče ne vidi in s tem se nikoli ne hvališ prijateljem ali družini, ne objaviš na družbenem omrežju. Čeprav nihče ne ve, je to verjetno tvoje najbolj plemenito dejanje, moj Mož. Verjetno si v preteklosti nisi mislil, da se boš nekoč s svojo življenjsko sopotnico moral pogovarjati bolj kot z otrokom in ne kot z ženo. Da mi boš moral pojasnjevati, kako je vse v najlepšem redu in se lahko odpravim v službo tudi danes. 

Ko si se poročil z mano, si se strinjal, da boš tu v dobrem in slabem, v zdravju in bolezni. V zakon si vstopil pogumno in nesebično. Si velik borec. 

Poslušaj me torej, ko se ti iz srca zahvalim: 
  • Hvala, da si tu zame. 
  • Hvala, ker se boriš skupaj z mano.
  • Hvala za vse, čemur si se moral odpovedati in ob tem nisi ugovarjal niti z eno besedo. 
  • Hvala, da se držiš obljube, ki sva jo izrekla na poroki. 
  • Hvala."

Po predlogi Hey Annie Demm

A. H.