Se vam zdi, da je vaš partner vse manj zainteresiran za seks? Tu so možni razlogi!

Se vam zdi, da je vaš partner vse manj zainteresiran za seks? Tu so možni razlogi! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2022

Morda se sliši kot mit. Vendar obstaja in nič nenavadnega ni. Tudi moški lahko izgubi spolno slo.

Čeprav velja prepričanje, da so ženske tiste, ki imajo pogosteje manj zanimanja za seks, raziskave kažejo, da je situacija lahko tudi obratna. V heteroseksualnih odnosih je lahko pomanjkanje želje po seksu enako pogosto pri moških kot pri ženskah. In k temu lahko prispevajo številni dejavniki. 

Trije najpogostejši razlogi, kot so jih opisali moški v raziskavi dr. Sarah Hunter Murray, so bili denimo:

  • pomanjkanje čustvene povezanosti s svojo partnerko,
  • telesne tegobe ali 
  • zdravstvene težave. 

Čeprav, kot navaja, pri moških v njeni študiji ni šlo nujno za zelo problematično ali že skrb vzbujajočo nizko spolno željo. 

Kaj torej lahko vodi tudi do že bolj skrb vzbujajoče nezainteresiranosti pri moških

Medicinski in biološki razlogi, kot so denimo jemanje določenih zdravil (zlasti antidepresivi) ali posledice resne bolezni in/ali operacije

Erektilna disfunkcija ali težave s prezgodnjim izlivom. 

Na spolno željo moškega lahko vplivajo tudi socialni in kontekstualni dejavniki, kot so starševstvo, zakonski ali delovni stres. V eni zmed študij so moški navedli stres kot najverjetnejši razlog za njihovo zmanjšano zanimanje celo pred zdravstvenimi težavami. 

Delo, družinske težave, finančne težave lahko povzročijo veliko stresa. Zaradi pandemije so se pri marsikomu še bolj okrepila čustva. Ob tolikšni preobremenjenosti oziroma pri kroničnem stresu lahko kortizol – glavni stresni hormon – vpliva tudi na libido moškega. Pride lahko tudi erektilne disfunkcije. 

Težave z duševnim zdravjem: anskoznost, depresija. 

Izčrpanost. Da je preveč utrujen za seks pogosto ni izgovor. Izčrpanost res lahko zavira libido. 

Faza vašega odnosa. Vsaka zveza gre skozi različne faze. Od tiste zgodnje, ko je vse tako vznemirljivo, do bolj umirjenih. Povsem normalno je, da se raven strasti skozi leta spreminja. 

Drugi razlogi so lahko tudi: 
  • omejevalen odnos do spolnosti, 
  • pomanjkanje erotičnih misli med samim spolnim odnosom, 
  • zaskrbljenost zaradi erekcije, 
  • žalost in 
  • sram. 

Obstajajo pa tudi moški, ki za pomanjkanjem spolne želje skrivajo netipične vzorce vzburjenja, težave s kompulzivno masturbacijo ob gledanju pornografskih filmov, potlačena čustva glede spolne usmerjenosti ali spolno travmo iz preteklosti.

Kako lahko pomagamo moškim

Vprašanje, ki zahteva zapleten odgovor, saj je odvisno od tega, kakšne težave se skrivajo za pomanjkanjem spolne želje. Če obstajajo zdravstveni razlogi, bo verjetno najbolje, če nadaljujete s potrebnimi srečanji z zdravniki. Ob tem je seveda pomembna tudi podpora partnerke.

Vendar pa se moški pogosto težko odprejo in razpravljajo o tovrstnih težavah, zlasti ko gre za denimo netipične vzorce vzburjena ali za zlorabo. 

Terapevti zato menijo, da bi boljša komunikacija in podpora partnerja potencialno lahko zmanjšala vplive omenjenih dejavnikov na spolno željo.
Preverite tudi:
6 načinov, na katere lahko kava vpliva na spolno življenje