6 načinov, na katere lahko kava vpliva na spolno življenje

6 načinov, na katere lahko kava vpliva na spolno življenje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2022

Kaj naredi nekoga dobrega v postelji? Odvisno, koga vprašate.

No, morda pa je kava tista, ki lahko naredi razliko med dobrim in neverjetnim seksom ...
Tu je namreč 6 načinov, na katere naj bi kava izboljšala spolno življenje – vsaj tako pravi znanost:

1. Kava spodbuja ženski libido

Raziskovalci z Univerze v Teksasu so preučili vpliv kofeina na stopnjo vzburjenosti pri ženskah. Fizično stanje vzburjenosti so ob prisotnosti erotičnih dražljajev izmerili pred in po zaužitju kofeina. In ugotovili, da lahko kofein – zaradi svojih stimulativnih lastnosti, kar povzroči dvig srčnega utripa in krvnega pritiska –, olajša genitalno vzburjenje – vas naredi tako rekoč potrebne.

Seksologinja pri tem opominja, da je spolna sla kljub vsemu nekoliko bolj zapletena in ne gre zgolj za povečanje pretoka krvi v genitalije. Razlogi, ki nekoga naredijo dobrega ljubimca, so različni – in ni nujno odvisno od sle ali fizičnega vzburjenja. »Naše edinstvene izkušnje, hormoni in drugi dejavniki prispevajo k spolnemu vzburjenju in poželenju. Noben aspekt spolnosti pa ni za vedno enak.«

2. Kava lahko zmanjša erektilno disfunkcijo

Skoraj vsak drugi moški po 40. letu ima občasno eno od oblik motnje erekcije, samo v ZDA se z erektilno disfunkcijo (ED) spopada približno 30 milijonov moških, v Sloveniji se s težavami erekcije srečuje že vsak peti moški.

No, raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Texasu, je pokazala, da imajo moški, ki dnevno popijejo dve do tri skodelice črne kave, manj možnosti, da bi jih doletela erektilna disfunkcija.

Poleg povečanega pretoka krvi (izsledki raziskave, ki jo je opravilo ameriško združenje za srce, so pokazali, da kofein v 75 minutah prekrvavitev izboljša za kar 30 odstotkov), naj bi skodelica kave povišala tudi raven testosterona, ključnega spolnega hormona.

3. Kofein poveča zmogljivost

V raziskavi, ki so jo leta 2017 izvedli na Univerzi v Sao Paulu, so ugotovili, da kofein pozitivno vpliva na športno zmogljivost. Test so opravili s kolesarji, razlika je bila še posebej očitna v primerjavi s skupino, ki je pila samo vodo.

Stimulativni učinek kofeina na centralni živčni sistem lahko zmanjša občutek utrujenosti, hkrati pa izboljša bistrost in fokus – kar pomeni, da lahko kavopivci ostanejo pokonci in trajajo dlje.

Seks je konec koncev vrsta vzdržljivostnega športna, kajne?

4. Kofein zmanjša stres

Občutek ni prijeten – ko smo pod stresom namreč. »Tudi v seksu bomo težko uživali,« pravi Satori Madrone, seksologinja. »Stres ima enormno moč in vpliva tudi na spolno slo in spolno zdravje kot celoto. Toda obvladovanje stresa lahko prinese pozitivne spremembe za tiste, ki si želijo bolj zadovoljivih spolnih odnosov.«

Kava je lahko ena od možnosti za zmanjševanje stresa. Obstajajo dokazi, da lahko kofein ublaži negativne učinke kroničnega stresa – če ga uživamo zmerno seveda! Ena študija je pokazala, da obstaja celo povezava med uživanjem kofeina in odpornostjo na depresijo ter izgubo spomina.

5. Kofein zniža tveganje za depresijo

Osebe, ki se borijo z depresijo, se lahko spopadajo tudi s težavami, povezanimi s spolnostjo. Študija iz leta 2018 je pokazala pomembno povezavo med depresijo, spolno disfunkcijo in napačnimi predstavami o seksu.

Boljša novica, študije so pokazale tudi, da imajo tisti, ki si privoščijo kakšno skodelico kave na dan, manj možnosti za depresijo. Medtem ko so drugi viri kofeina, kot so gazirane pijače ali preveč sladkana kava, povezani z večjim tveganjem za depresijo, je pri skodelici močne črne kave manj tveganj.

Pomembna je tudi zmernost. Preveč kofeina na drugi strani lahko okrepi občutek tesnobe in negativno vpliva na spanec, kar je tudi eden od simptomov depresije.

6. Kavopivci ostajajo bistri

Nič ni boljšega kot pozoren, proaktiven ljubimec – in kava je lahko trik, ki vam pomaga ostati pri močeh po dolgih in utrujajočih sestankih.

Študija, objavljena v Journal of Nutrition, je pokazala, da kofein izboljša kognitivne sposobnosti, verbalni spomin in zmožnost koncentracije. Kava možgane prebudi in pomaga pri budnosti, reakcijskem času in duševni vzdržljivosti.

Za konec

Kava seveda ni čudežno zdravilo! Prav tako ni zdravilo za zmanjšano spolno slo. Spolna sla je zelo kompleksna ter vključuje poželenje in subjektivno izkušnjo, ne le fizično vzburjenje ali vzdržljivost, pravi Satori Madrone, seksologinja. Vendar kofein lahko odigra svojo vlogo pri zadnjih dveh.

Prav tako to, kar naredi dobrega ljubimca zares dobrega, ni vedno odvisno od vzdržljivosti ali jutranje kave. »Seks je individualna izkušnja,« pravi Madronejeva. »Tisto, kar nas naredi dobre v postelji pri 28 se razlikuje od tistega, kar nas naredi dobre pri 68 letih.«

Ključno je biti prilagodljiv, pomembna je komunikacija in pripravljenost preizkušati nove stvari.

Poskrbeti pa je treba tudi, da s kavo ne boste pretiravali, s čimer se boste ubranili morebitnih stranskih učinkov, denimo nemirnosti, pospešenega srčnega utripa ali glavobola. Raziskave so namreč pokazale, da ne smemo uživati več kot 400 miligramov kofeina na dan.

Preverite še:

Viri:

  • Jennifer L. Temple, Christophe Bernard, Steven E. Lipshultz, Jason D. Czachor, Joslyn A. Westphal, and Miriam A. Mestre (2017). The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review.
  • May A. Beydoun, Alyssa A. Gamaldo, Hind A. Beydoun, Toshiko Tanaka, Katherine L. Tucker, Sameera A. Talegawkar, Luigi Ferrucci, Alan B. Zonderman (2014). Caffeine and Alcohol Intakes and Overall Nutrient Adequacy Are Associated with Longitudinal Cognitive Performance among U.S. Adults.
  • David S Lopez, Lydia Liu, Eric B Rimm, Konstantinos K Tsilidis, Marcia de Oliveira Otto, Run Wang, Steven Canfield, Edward Giovannucci (2017). Coffee Intake and Incidence of Erectile Dysfunction.
  • David S. Lopez, Run Wang, Konstantinos K. Tsilidis, Huirong Zhu, Carrie R. Daniel, Arup Sinha, Steven Canfield (2015). Role of Caffeine Intake on Erectile Dysfunction in US Men: Results from NHANES 2001-2004.
  • Manuella P. Kaster, Nuno J. Machado, Henrique B. Silva, Ana Nunes, Ana Paula Ardais, Magda Santana, Younis Baqi, Christa E. Müller, Ana Lúcia S. Rodrigues, Lisiane O. Porciúncula, Jiang Fan Chen, Ângelo R. Tomé, Paula Agostinho, Paula M. Canas, and View ORCID ProfileRodrigo A. Cunha (2014). Caffeine acts through neuronal adenosine A2A receptors to prevent mood and memory dysfunction triggered by chronic stress.
  • www.urologija.si