Ste se zapletli z narcisom? Potem boste prepoznali teh 8 znakov! (svetuje strokovnjakinja)

30. 4. 2023
Deli
Ste se zapletli z narcisom? Potem boste prepoznali teh 8 znakov! (svetuje strokovnjakinja) (foto: Profimedia)
Profimedia

Na začetku očarljiv, tako, da vam spodnese tla pod nogami. Lahko bi rekli: ljubezenska zgodba kot iz pravljice. Toda zdaj vas prevevajo občutki, ki si jih morda ne znate razložiti. Preprosto nekaj ni v redu. Ste se zapletli z narcisom? Strokovnjakinja za pare razkriva subtilne, a zanesljive znake, da ste se.

Zveza z narcisom je lahko kot vožnja z vlakcem smrti. In težko je prepoznati znake, kajti narcisi so po naravi tako karizmatični in manipulativni. 

Kot pišejo na strani klinike Mayo, gre za duševno stanje, ko ima oseba močno napihnjen občutek lastne vrednosti, globoko potrebo po pozornosti in občudovanju, težavne odnose in pomanjkanje empatije do drugih. Toda za to masko ekstremne samozavesti se v resnici skriva krhka samozavest, ki jo lahko rani že najmanjša kritika. 

Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj sicer za to osebnostno motnjo navaja devet kriterijev – da gre pri osebi za narcizem, jih mora izpolnjevati pet. Ti kriteriji so:

  • grandiozno občutenje svoje pomembnosti,
  • fantaziranje o uspehu, moči, prestižu, slavi, lepoti ali idealni ljubezni,
  • prepričanje o svoji enkratnosti in posebnosti, ki ju lahko prepoznajo le najodličnejši posamezniki in ustanove,
  • potreba po pretiranem občudovanju,
  • nestvarno pričakovanje naklonjenega ravnanja,
  • izrabljanje in manipuliranje drugih,
  • pomanjkanje empatije, 
  • zavistnost ali prepričanje, da so zavistni drugi,
  • arogantno in vzvišeno vedenje.

Vendar ne smemo pozabiti: natančno diagnozo lahko določi le strokovnjak!

Tu pa je še nekaj subtilnih, a precej zanesljivih znakov, na katere bodite pozorni, pravi strokovnjakinja za pare – velja za oba spola!

1. Na začetku vas je povsem zasul z ljubeznijo

Že po nekaj zmenkih vam je povedal, da vas neskončno ljubi, vas odpeljal na romantičen izlet in vas zasul z darili in ljubezenskimi sporočili.

Čeprav se zdi prijetno, gre v resnici za manipulativno taktiko, pravijo strokovnjaki. Ko vas bo namreč takšna oseba enkrat osvojila, se bo zgodba obrnila. 

PREVERITE TUDI: 8 razlogov, zakaj nikoli ne smete teči za moškim – brez izjeme!

2. Vedno mora obveljati njegova

Narcis preprosto ne prenese, če ne doseže svojega. Zato bodite pozorni na to, kako se vaš partner odzove, ko mu rečete 'ne' ali ga kako drugače "razočarate". Znori? Napade? Se zapre vase in noče govoriti z vami? Vzbuja občutek krivde? 

3. Vajini pogovori se zdijo precej enostranski

Pomislite na vajin zadnji tipičen pogovor. Ga je zanimalo, kakšen je bil vaš dan? Vas je vprašal za mnenje? Je dejansko poslušal, ko ste govorili? Če je odgovor na ta vprašanja običajno "ne", potem imate morda opravka z narcisom.

Razglablja o svojih dosežkih, celo pretirava, poudarja svojo večvrednost in ko poskušate spregovoriti vi, pogovor hitro in zelo spretno spet preusmeri nase. 

4. Zdi se, kot da nikoli ne izkažete dovolj hvaležnosti in pohvale

Narcis dobesedno nima nikoli dovolj pozornosti in hvale. In ko nekaj naredi za vas, vas na to nenehno opozarja. Toda ne glede na to, kako močno ga boste oboževali – te praznine ni mogoče zapolniti. 

5. Kritika – niti pod razno

Jasno je, da je ego narcisa precej krhek. In tako kot nenehno išče pohvalo, tako hitro in močno ga bo prizadela že najmanjša kritika, pa čeprav pozitivna. Pravzaprav ga lahko prizadene že samo predlog, ki sploh ni kritika. Kakršenkoli znak, da ni popoln, je lahko zanj pretresljiv. Zato boste imeli pogosto, če ne kar nenehno občutek, kot da hodite po jajcih. 

6. Ne spoštuje meja

Čustvenih ali fizičnih. Njegove potrebe bodo vedno prevladale nad vašimi. In vsakič, ko poskušate postaviti mejo, to spodbudi močno nasprotovanje in jezen odziv. 

7. Nima veliko globokih in trajnih prijateljstev

Kakršnokoli razmerje z narcisom je precej težko vzdrževati. Zato boste morda opazili, da vaš partner nima veliko globokih vezi z drugimi ljudmi – oziroma te ne obstanejo dolgo.

Da, morda ima nekaj prijateljev, a če boste pozorni na naravo teh odnosov, boste opazili, da gre za naključne znance in površinske vezi. In morda boste opazili, da tudi vas odvrača od druženja z vašimi prijatelji.  

Kaj se zgodi, ko prekinete odnos z narcisom?

8. Nikoli ne reče oprosti

To je ena stvar, ki se jo boste naučili zelo hitro: narcis ima vedno prav in krivda ni nikoli na njegovi strani. Kajti če bi prevzel odgovornost, bi to ranilo njegov ego – zato bo poskrbel, da bo krivdo vedno projiciral na vas. Pozorni bodite, kako je, ko se znajdeta v konfliktu. 

Zaupajte svojemu instinktu. Če se zdi, da v razmerju nekaj ni v redu, verjetno res ni. 

Viri: Dating A Narcissist ? 8 Signs And What To Do About It, Susan Trombetti; www.mayoclinic.org

Preverite še: 
4 znaki, da vas partner izkorišča

ALI PA: 3 znaki, da vaši osebnosti v resnici bolj ustreza samsko življenje

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk