Tako zima deluje na vaš libido (ukrepajte pravočasno!)

Tako zima deluje na vaš libido (ukrepajte pravočasno!) (foto: profimedia) profimedia
12. 11. 2022

Ste že opazili pri sebi, da se pozimi vaš libido spremeni? Ne, to ni le vaša domišljija. 

Kot veste, nam v zimskem času običajno primanjkuje vitamina D, zaradi česar se počutimo slabše kot običajno. Lahko se pojavi anksioznost ali sezonska depresija in nasploh je počutje bolj negativno. S tem gre z roko v roki tudi libido - pozimi je običajno manjši. 

Vendar je tu tudi dobra novica: jeseni in pozimi imajo moški več testosterona v telesu in večje število spermijev, tudi ženske so plodnejše. 

Upad libida in zanimanja za spolne odnose samo po sebi ni nevarno niti nič neobičajnega, lahko postane neprijetno le, če to predstavlja problem paru in njuni zvezi. 

Če kljub temu želita poživiti dogajanje v spalnici, je tu nekaj nasvetov za zimo: 

Ugotovita, kaj še vpliva na manj pogoste spolne odnose

Enega od dejavnikov sta že odkrila, torej letni čas. Vendar je tu še kopica drugih, ki lahko prav tako zmanjšajo zanimanje za seks. Pogovorita se in razmislita, kaj bi to lahko bilo. Je eden od vaju precej pod stresom? Imata slab spalni ritem in sta zato pogosto preutrujena za akcijo? 

Morda vaju muči kakšna zdravstvena težava ali pa si želita spolnih odnosov ob različnem času v dnevu, kar lahko prav tako zaneti spor. 

Veliko se pogovarjajta in si zastavita vprašanja, s katerimi bosta izključila ostale dejavnike, ki motijo vajino spolno življenje. 

Poskusita nekaj novega

Popestritev rutine je vedno dobra ideja, saj bosta komaj čakala, ponovno skočita med rjuhe. Kaj bosta poskusila, se odločita sama, saj se najbolje poznata. 

Lahko si pošljeta žgečkljive fotografije že čez dan, ki bodo zaposlile misli vse do trenutka, ko se končno vidita. Spodbudita domišljijo. Ali pa si tokrat omislita malce drugačna darilca za božič in si kar predčasno podarita igračke, ki bodo popestrile spolne odnose. Morda poskusita nov položaj, ali zamenjajta spalnico za dnevno sobo ... 

Načrtujta skrivni pobeg

Koliko časa je minilo, ko sta si nazadnje vzela prost vikend ali nekaj prostih dni samo za vaju? Pozimi morata to vsekakor narediti! Kaj je bolj romantičnega od koče, kamina in vonja po vroči čokoladi, medtem ko zunaj zmrzuje in sneži? 

Že načrtovanje in razmišljanje o počitnicah v telesu sproži proizvajanje hormonov sreče, kar vas spravi v boljše počutje, zato se čim prej začnita pogovarjati o tem. Pojdita kam, kjer še nista bila, ali pa obiščita lokacijo s počitnic, kjer sta se imela najlepše.