TEGA v razmerju ne bi smeli nikoli tolerirati!

TEGA v razmerju ne bi smeli nikoli tolerirati! (foto: Profimedia) Profimedia
15. 7. 2022

Morda menite, da je nasilje edina stvar, ki ga v razmerju ne bi smeli tolerirati, a v resnici je takih stvari veliko več. Preverite, česa vse ne bi smeli tolerirati v zdravem odnosu.

Ko pride do razmerja, imamo vsi svoje želje, kakšnega partnerja si želimo in česa nismo pripravljeni sprejeti. Preverite, katere stvari morate obvezno dodati na seznam tistega, česar ne boste tolerirali.

Nespoštovanje mej

V nezdravih odnosih se pogosto dogaja, da partner ne spoštuje vaših vrednot, želj, potreb in mej. Če partner nenehno prestopa vaše meje, se z vami o njih noče pogovoriti ali če vam zaradi vaših mej celo vzbuja občutke krivde, je to velik alarm.

Manipuliranje

Povsem običajno je, da si v razmerju ne želimo manipuliranja, a se slednje včasih zgodi tako neopazno, da ga sploh ne zaznamo. Pozorno opazujte, če vas partner želi manipulirati, dobro poslušajte njegove besede ter bodite pozorni na njegovo obnašanje. 

Manipuliranje včasih opazite tako, da:

  • vas partner želi prepričati, da si domišljate stvari, ko mu želite kaj povedati;
  • partner v vas vzbuja dvome;
  • imate zaradi partnerja slabšo samopodobo in/ali skrhano samozavest;
  • ste, ne glede na temo prepira, na koncu vedno vi tisti, ki se opravičite;
  • partner ne sprejme odgovornosti za svoja dejanja;
  • partner prelaga krivdo na vas.

Preverite tudi znake pasivno-agresivne manipulacije >

Izoliranje

Opažate kdaj, da partner skuša nadzorovati, s kom preživljate čas? Imate občutek, da vas želi izolirati od prijateljev in/ali družine? Ravno na ta način lahko izgubite sebe, zato je ključnega pomena, da se temu uprete in postavite sebe na prvo mesto.

Ne tolerirajte ničesar, zaradi česar se počutite manjvrednega. Toksično razmerje lahko vpliva na vaše duševno zdravje in na to, kako dojemate svet. Prepoznavanje toksičnega vedenja pa je prvi korak k samozaščiti.