Terapevtka o tem, ali lahko odnos, v katerem ni več intimnosti, obstane

Terapevtka o tem, ali lahko odnos, v katerem ni več intimnosti, obstane (foto: Profimedia) Profimedia
5. 11. 2020

S partnerjem nisva več intimna. Lahko intimo znova vneseva v najino zvezo ali to pomeni konec?

Terapevtka Kate Moyle se je pri svojem delu srečala z nešteto zgodbami ljudi, ki imajo ali so imeli težave s spolnostjo. Vedno znova se pojavlja vprašanje – lahko odnos, v katerem ni intimnosti oziroma spolnosti, obstane?

Tako kot vse v življenju, se tudi naši medsebojni odnosi spreminjajo. Bolj ko ljudi, s katerimi se obkrožamo, spoznavamo, bolj smo intimni, bolj ranljivi.

Spremeni se tudi seks. Čustveno smo si blizu in vlagamo v odnos, zato morda vse manj tvegamo. Fizično se bolje poznamo. In tako pademo v intimno in seksualno rutino, pogosto ne da bi to sploh opazili.

Ko par preneha biti intimen ...

Razlogi, zakaj par preneha imeti spolne odnose, so tako različni, kot so različni razlogi, zakaj jih ima. A pogosto se v odnos prikrade izogibanje, piše terapevtka Kate Moyle.

Lahko gre za izogibanje situacijam, ki bi sicer vodile do seksa, kar izključi tudi veliko drugih stvari, ki naredijo zvezo intimno. Veliko parov pa se težko ali sploh ne pogovarja o tem.

To spremembo in navado je treba nasloviti, parom svetuje terapevtka.

Dokler si ne bosta oba priznala, da so prisotne težave in da jih želita rešiti, se ne bo nič spremenilo. Nato si mora par prizadevati, da se bodo te spremembe tudi zgodile.

Pari pogosto mislijo, da se bo situacija razrešila sama od sebe, a tako kot z veliko drugimi stvarmi v življenju, se tudi spremembe ne zgodijo kar same od sebe – razmisliti moramo in vložiti trud, je še zapisala.

Parom zato svetuje tako:

  • Čeprav se morda zdi nerealno, ustvarita urnik, čas, ko bosta fizično intimna. Pomembno je dati prednost skupnemu preživljanju časa.
  • In končno: dotikajta se drug drugega, čutno. Navadita se tega, še piše.
  • Pomaga lahko še to, da se par dogovori tudi za določen čas, ko ne bo imel spolnih odnosov – to bo zmanjšalo pritisk, ki ga ta trenutek verjetno občutita oba.

A bolj ko se bosta navadila biti skupaj in skupaj izkusila užitek, bolj si ga bosta spet želela, ponovno oživila željo in razbila vse ovire med vama.

Lahko odnos brez intimnosti obstane?

Da, pravi Kate Moyle. Če sta v tem skupaj.

Eden največjih izzivov za pare je obvladovanje neskladnosti med spolnimi željami in količino seksa.

Vendar sta lahko intimna tudi brez seksa – vse, kar temelji na deljenju, od pogovora in neverbalne komunikacije, kot je denimo očesni stik, do odkrivanja novih zanimivih hobijev.

Brezspolna zveza, če to ustreza obema, ni nujno obsojena na propad.

To prepričanje pogosto izhaja iz naših družbenih in kulturnih predpostavk o seksu in odnosih, a pomembno je, da vsak par najde tisto, kar mu ustreza.

Za nekatere pare spolni odnos morda ni del tega.

Preverite še:

Ali pa: PCD – težava, s katero se mnogi srečajo po spolnem odnosu, a se o njej premalo govori