Kaj se zgodi, če ste nenehno obkroženi s toksičnimi ljudmi? Posledice vas bodo šokirale

8. 6. 2024
Deli
Zdravi odnosi so ljubeči, spodbudni in lahkotni, ne pa izkoriščevalski in čustveno izčrpavajoči. (foto: Profimedia)
Profimedia

Odnosi so zelo pomembna komponenta v življenju, saj smo praktično na vsakem koraku v odnosu z različnimi ljudmi. 

Kakšen vpliv imajo posamezniki na vas, lahko hitro ugotovite že s samim počutjem v njihovi bližini. Odnos z ljudmi, ki je slab in toksičen, ni zanemarljiv, saj vpliva tudi na druge vidike, ne samo na splošno počutje.

Ne spreglejte:

Kaj se torej zgodi, če ste nenehno obkroženi s toksičnimi ljudmi?

1. Tudi sami lahko postajate vse bolj negativni in zaskrbljeni

Praktično nemogoče je biti v krogu ljudi, ki so negativni, kritični in toksični, ter ob tem ostati ravnodušen. Tovrstni odnosi so utrujajoči in na prav tako lahko tudi sami pričnete bolj pesimistično gledati na svet okrog sebe.

Pogosto je ob toksičnih osebah prisotna konstantna zaskrbljenost in napetost, saj se nikoli ne ve, kakšna reakcija lahko vzbudi neprijeten odziv, zato se večkrat zdi, kot da je ob takšnih osebah neprestano potrebno ravnati kot v rokavicah.

2. Vaše meje se redno preizkušajo in prestopajo

Zdrave meje so ključnega pomena za zdrav odnos s seboj in z drugimi. Toksični ljudje pogosto ne upoštevajo vrednot in meja drugih, pogosto jih preizkušajo in tudi prestopajo. Če nimate dovolj trdno postavljenih meja, lahko v tovrstnih odnosih postanejo nejasne in na koncu se počutite izkoriščeni.

Negativno nastrojeni ljudje lahko tudi manipulirajo in izkrivljajo resnico, da lahko hitro pričnete dvomiti vase in v svoja občutja. Toda zaupajte svojemu instinktu, saj če se vam zdi, da nekaj ni v redu, je to tudi res.

Odnosi s toksičnimi ljudmi so pogosto le enostranski.

Odnosi s toksičnimi ljudmi so pogosto le enostranski.

Profimedia

3. Stopnja stresa se drastično poviša

Ukvarjanje s toksičnimi ljudmi je lahko neskončno stresno. Zaradi njihove drame, kritike in čustvene manipulacije je vaše telo prepogosto v načinu boja ali bega, kar ni le izčrpavajoče, temveč tudi nezdravo za um in telo.

4. Pogost občutek izkoriščanja

Odnosi s toksičnimi ljudmi so pogosto zgolj enostranski. Čeprav neprestano zahtevajo vašo energijo, trud, čas in pozornost, v zameno niso pripravljeni nuditi enake podpore. Večkrat se v srčiki takšnega odnosa skriva le izkoriščanje. Nasprotno pa je v zdravih odnosih prisotno dajanje in prejemanje, ne zgolj to, da ena oseba vedno jemlje.

5. Izguba iskrice do življenja

Nenehna družba s toksičnimi ljudmi lahko navsezadnje vodi tudi do tega, da ugasne vašo iskrico in strast do življenja, saj omalovažujejo vaše ideje, interese in cilje, ter dajejo občutek, da se zanje ne splača prizadevati, saj niso uresničljivi.

Če ste se prepoznali v kakšnem izmed opisov, ali če imate v svojem življenju odnose, ki vam namesto nasmeha na obrazu puščajo težo v želodcu, prisluhnite svojim občutkom. Zdravi odnosi so namreč ljubeči, spodbudni in lahkotni, ne pa izkoriščevalski in čustveno izčrpavajoči.   

Povzeto po: bolde.com

Preverite še:

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič