Kako najlažje shujšati? Odkrijte nasvete ljudi, ki so izgubili 20+ kilogramov

5. 6. 2024
Deli
Kako najlažje shujšati? Odkrijte nasvete ljudi, ki so izgubili 20+ kilogramov (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi vi iščete nasvete za hujšanje? Tukaj je nekaj takih, ki so jih delili ljudje, ki jim je uspelo izgubiti veliko kilogramov.

Hujšanje je v teoriji zelo preprosto: odvečne kilograme izgubljamo takrat, ko porabimo več energije, kot jo zaužijemo. Klasičen recept bi torej bil: manj visoko kalorične hrane in več gibanja.

V praksi pa je izguba telesne teže lahko prava nočna mora. Morda ne veste, kje bi začeli, morda nimate časa ali energije za vadbo, morda preprosto niste motivirani.

Morda pa vas bo spodbudilo dejstvo, da obstajajo zgodbe o uspehu. Čisto običajnim ljudem je uspelo izgubiti odvečne kilograme, svoje skrivnosti pa so delili tudi s svetom.

Ne spreglejte:

Tu je nekaj nasvetov za hujšanje:

Ne zakomplicirajte!

Poiščite načrt prehrane, ki ustreza vam in samo vam. Da bi shujšali in težo obdržali, morate temeljito spremeniti prehranjevalne navade. Nobena modna dieta ni trajnostna, dejstvo, zato morate izdelati svoj lasten načrt prehranjevanja.

Razvijte dobre navade. Kar marsikomu pomaga izgubiti odvečne kilograme, je doslednost. Doslednost pri vsakodnevnih aktivnostih – kar se kasneje spremeni v navado. Na koncu naredite veliko spremembo življenjskega sloga.

Verjemite z vsako celico svojega telesa, da zmorete.

Izločite močno predelana živila.

Ne pozabite na ustrezno hidracijo.

Praznujte majhne zmage.

Vsak dan poskrbite za dovolj spanca.

Vzeti si morate čas. Če tega niste pripravljeni storiti, enostavno ne morete pričakovati rezultatov. Tako preprosto.

Bodite realistični. Odvečni kilogrami niso prišli čez noč in tudi izginili ne bodo tako hitro. "Čeprav sem se hujšanja lotila že večkrat, mi je končno uspelo, ko sem se stvari lotila počasi in sprejela, da ne obstajajo hitre rešitve."

Vodite prehranski dnevnik. "Šele ko sem začela beležiti svoje obroke – za to sem uporabljala zelo preprosto aplikacijo –, sem videla kolikšno količino energije dejansko zaužijem vsak dan. To mi je odprlo oči in naredila sem potrebne spremembe."

Na vadbo glejte kot na obliko terapije. Vadba je odlična metoda za sproščanje. Ko je za vami stresen dan, ko ste nervozni … Pojdite na sprehod. Svež zrak in gibanje vas bosta v trenutku spravila v dobro voljo. Hkrati se boste izognili nezdravim prigrizkom, po katerih radi posežemo, ko smo pod stresom.

Poučite se o čustvenem hranjenju. Naučite se ga prepoznati. Ne samo da prispeva k prenajedanju, tudi ne reši vaših težav.

Vedno imejte pripravljena oblačila za vadbo. Tudi, če ste na poti.

Vzpostavite nov odnos do hrane.

Poiščite obliko gibanja, ki vam je dejansko všeč. Ne, ni se vam treba siliti z jogo, samo zato, ker je popularna. Ni vam treba izvajati noro intenzivnih vadb, če se po tem ne počutite dobro. Poiščite eno obliko vadbe, v kateri zares uživate in tej občasno dodajte tudi druge treninge, kot je trening za moč (mišice so pomembne!).

Restavracijo zamenjajte z domačo kuhinjo.

Osredotočite se tudi na duševno počutje. Tako kot namenjate pozornost svoji prehrani in vadbi, ne pozabite na svoje misli. Misli o sebi, o ciljih, o napakah … Ko boste začeli na to gledati drugače, bo lažje.

Prenehajte z nočnim prigrizki.

Dobro izkoristite treninge za moč.

Ne odpovejte se povsem svoji najljubši hrani. Vendar bodite zmerni. Tako se boste izognili t. i. goljufanju, ki vas bo še posebej mikalo, če si boste stvari prepovedovali.

Vsak dan bodite aktivni. Doma, pojdite v telovadnico ali preprosto na sprehod.

Pozorni bodite na velikost porcij.

Vsak dan se fotografirajte (in tako spremljajte napredek).

Svoj uspeh merite s cilji, ne s kilogrami. Na primer: preteči svojih prvih 5 kilometrov. Prehoditi 10.000 korakov na dan. Pridobiti na mišični masi.

Osredotočite se na pridobivanje oziroma ohranjanje mišične mase. Mišice so še kako pomembne, ko gre za hujšanje. Zlasti po 30 letu. Brez skrbi, ne boste postali neverjetni Hulk.

Ne kaznujte se zaradi nekaj spodrsljajev.

Poiščite recepte za zdrave obroke, v katerih boste resnično uživali. Niso vsi zdravi obroki dolgočasni in brez okusa.

Ne prehitevajte. Korak po korak. Hujšanje je maraton, ne sprint.

Obkrožite se z ljudmi, ki vas podpirajo.

Ne iščite izgovorov. Na primer, prenehajte govoriti, da ne morete zaradi otrok. Naj bodo prav otroci razlog, da živite bolj zdravo.

Osredotočite se na vse pozitivne plati zdrave telesne teže. Izguba teže sega veliko dlje od izgleda. In ko začnete razmišljati o zdravju, se boste lažje držali cilja.

Poiščite zdrave alternative za prigrizke.

Ne postanite žrtev tablet za kurjenje maščob. Te ne naredijo ničesar drugega, kot to, da napolnijo žepe proizvajalcev.

Vsaka vadba, vsako gibanje šteje. Pa naj bo še tako kratko.

Preden se odpravite ven, prigriznite nekaj. Pest oreščkov, jabolko, banano … Doma nikoli ne zapustite lačni.

Obroke pripravljajte vnaprej. Tako se najlažje izognete nepotrebnim prigrizkom ali nezdravim izbiram, ker nimate časa za pripravo obroka.

Dan začnite z dobrim, slastnim zajtrkom, bogatim z beljakovinami. A ne izločite povsem ogljikovih hidratov.

Če potrebujete dodatno motivacijo, preizkusite z aplikacijo ali športno uro.

Tistim, ki ne spoštujejo vas in vaše odločitve, postavite meje.

Zmanjšajte vnos alkohola.

Občasno preizkusite prekinitveni post.

Prirejeno po: 50 Weight Loss Secrets from People Who've Lost 50 Pounds; bestlifeonline.com

 

 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič