Tudi srečni pari spijo narazen - in tukaj so razlogi, zakaj

Tudi srečni pari spijo narazen - in tukaj so razlogi, zakaj (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2022

Vse več parov se odloča, da bodo spali narazen. Preverite razloge, zakaj je to lahko dobra odločitev.

Še pred leti je veljalo, da ima par, ki spi narazen, težave. Danes pa spanje narazen postaja že pravi trend, ki se ga poslužujejo tudi srečni pari. Posamezniki opažajo koristi tako na svojem zdravju in počutju, kakor tudi na samem odnosu.

Tukaj so tri najpogostejše koristi, o katerih poročajo pari, ki spijo narazen.

Izboljšano počutje

Velikokrat se dogaja, da imata partnerja drugačne spalne navade in rutine. Morda se eden odpravlja spati bolj zgodaj, mu ustreza toplejša temperatura v sobi ali pred spanjem želi v miru brati knjigo, drugi pa bi raje gledal film, spal pri nižjih temperaturah in se odpravil spati pozneje. Morda partnerjema ustrezajo drugačne vzmetnice ali posteljnina.

S tem, ko vsak lahko sledi svojim navadam, rutinam ter potrebam, se izboljša tudi počutje posameznika. Poleg tega ima pred spanjem vsak nekaj trenutkov zase, da se lahko sprosti in zaspi mirno. Miren spanec pa privede tudi do povečane energije in boljšega počutja skozi dan.

Boljši odnos

Nekateri posamezniki so med spanjem lahko precej moteči za partnerja; morda smrčijo, se intenzivno premikajo ali govorijo v spanju. Tudi, če se zavedamo, da partner ni kriv za svoje početje, so takšni dogodki lahko precej nadležni takrat, ko bi si želeli v miru spati.

Če partner moti vaše spanje, vam bo prej ali slej začel iti na živce, posledično pa se skrha vajin odnos. Spanje narazen omogoča, da imata oba svoj mir in da se pri počitku ne motita.

Zavestno povezovanje

Parom, ki že dolgo spijo skupaj, skupni spanec predstavlja del rutine. Pari, ki spijo narazen pa se veliko bolj zavestno podajo v skupni spanec. Najpogosteje se pari dogovorijo, da bodo na določen dan v mesecu (ali tednu, dveh) vseeno spali skupaj.

Ob tej priložnosti se partnerja tudi veliko bolj posvetita drug drugemu in si bolj izrazito izkažeta naklonjenost. Zaradi spanja narazen tudi bolj hrepenita po dotikih in nežnosti, kar skupne trenutke naredi še toliko bolj ljubeče in posebne.