Vklopite se v novo družbo s TEMI triki

Vklopite se v novo družbo s TEMI triki (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2022

Se tudi vam kdaj zgodi, da se znajdete v novi družbi, pa ne veste, kako bi se vklopili? Pomagajte si s temi triki!

Opazujte družbo

Včasih je težko kar pristopiti do novih ljudi in jih ogovoriti. Še težje postane, če ste pod pritiskom, da morate nekaj reči ali narediti. Poizkusite se čim bolj sprostiti in za začetek samo dobro opazovati družbo v kateri ste. Kako so oblečeni? Na kakšen način govorijo? Kakšna je njihova telesna govorica? Morda vam sprva ne bo šlo tako dobro, a boste z vajo vse boljši opazovalci.

Poznajte svoje občinstvo

Preden spregovorite razmislite, kdo je vaše občinstvo? Kakšne so njihove vrednote? Kako bodo sprejeli informacije, ki jih boste dali? Z vsakim človekom se ne morete pogovarjati na enak način. Strojnik denimo ne pozna tako dobro medicinske terminologije in obratno. Vegana najbrž ne zanima, kje kupujete meso. Vsakič, preden spregovorite, pomislite, s kom se pogovarjate. 

Opazujte razpoloženje

Pomembno je tudi, da opazujete, kakšno je razpoloženje družbe. To opazite s tonom in telesno govorico. Je kdo v družbi nekoliko zadržan, utrujen, zamišljen? Imate energijo, da nekoga spravite v dobro voljo, ali bi si danes želeli energičnega sogovornika? Enkrat, ko boste poznali razpoloženje, vrednote in način razmišljanja oseb, boste tudi bolje vedeli, do koga bi pristopili.

Upoštevajte kontekst

Vedite se primerno situaciji, v kateri ste. Na sproščenih zabavah se za prvič izogibajte težkim in resnim temam, na formalnih druženjih pa upoštevajte bonton, ki ga posamezen dogodek zapoveduje.

Bodite empatični

Ljudje imajo radi občutek, da so slišani in razumljeni. Ko vam oseba o nečem pripoveduje, ji prisluhnite. Poizkusite se dati v njeno kožo in razmislite, kako bi se v neki situaciji počutili vi. Osebi dajte vedeti, da jo slišite in razumete.

Vadite

Če so vam druženja neprijetna, se lahko izboljšate samo tako, da jih čim več vadite. Odpravljajte se na različne dogodke ali dejavnosti ter spoznavajte čim več novih ljudi. Tako bo tudi vaš pristop vedno boljši in manj stresen.