Vse težje zaupam svojemu partnerju – ker se je najin odnos začel z afero

Vse težje zaupam svojemu partnerju – ker se je najin odnos začel z afero (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2021

S partnerjem sva začela hoditi pred tremi leti. Bila sva sodelavca.

Bila sva v poznih dvajsetih – in takrat oba že v zvezi. Jaz sem bila poročena skoraj dve leti, on je živel skupaj z dolgoletno partnerko. Kljub temu sva se noro zaljubila, imela afero in kmalu zapustila svoja dotedanja partnerja. Kar je seveda povzročilo veliko razburjenja.

Moja družina je oboževala mojega moža, zato je bila močno razočarana nad mano. Tudi v službi so naju nekateri ljudje obsojali – zlasti tisti, ki so osebno poznali najina partnerja.

Kakorkoli. Tri leta kasneje sva še vedno skupaj in zelo srečna.

Vendar pa zdaj delava v različnih podjetjih in ugotavljam, da v zadnjem času postajam sumničava in ljubosumna brez pravega razloga.

Kadarkoli mi partner sporoči, da gre s sodelavci na pijačo, si ne morem pomagati, da ne bi pomislila na čase, ko sva midva v prvih dneh najine afere hodila na pijače po službi.

Sem trapasta, ker tako razmišljam?

Tako svetuje strokovnjakinja:

Ne, samo človek si. Konec koncev je to tveganje, ki ga prevzamete, ko vstopite v zvezo z osebo, s katero ste imeli afero.

Seveda se boste spomnil tistih časov, ko sta se skrivaj dobivala. Spraševali se boste, če je to storil z mano, ali bo to storil še enkrat?

Toda vse, kar lahko storite, je, da mu zaupate. Sicer vajina zveza zagotovo ne bo uspela. Navsezadnje je morda pijača s sodelavci le pijača s sodelavci in nič drugega.

Toda bodite odkriti in iskreni – povejte mu, da se tako počutite. Vprašajte ga: »To sva naredila midva, se bo zgodilo ponovno?«

Nikoli ne veste, morda tudi on razmišlja enako vsakič, ko greste na pijačo s prijatelji.

To je narava in težava takšnega tipa zveze: zaupati morate nekomu, ki ste ga opazovali pri varanju nekoga drugega.

Za konec:

Odnosi so zapleteni, zato tudi ni preprostih odgovorov. Veliko ljudi sicer meni, da preteklo vedenje napoveduje vedenje v prihodnosti. Torej: tisti, ki enkrat prevara, vedno vara. Toda 'napovedovati' ni enako kot determinanta.

V resnici ne moremo vedeti.

Resnica je, da lahko nekdo, ki ima dolgo zgodovino nezvestobe, to ponavlja v prihodnosti. Lahko pa to pomeni, da se je iz svojih napak marsikaj naučil. Po drugi strani je tudi manj verjetno, da bo nekdo, ki je prevaral le enkrat, ponovno varal. Še posebej, če je že dolgo tega in se od takrat ni zgodilo veliko. A nihče ne more reči, da tudi partner, ki ni nikoli varal, ne bo prevaral prvič, pravi dr. Josh Klapow, klinični psiholog.

Tako je z vsako zvezo. Vedno bo prisotna določena stopnja nepredvidljivosti.

Obstaja pa seveda tudi veliko dejavnikov, ki lahko prispevajo k varanju. In zato strokovnjaki tudi vedno poudarjajo, kako pomembna je zdrava in odprta komunikacija.

Preverite še:
Ali pa: