Zakaj lahko nasveti, da je treba zdržati in ne obupati, pogosto bolj škodijo kot koristijo?

Zakaj lahko nasveti, da je treba zdržati in ne obupati, pogosto bolj škodijo kot koristijo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Na spletu in družabnih omrežjih boste našli celo kopico rekov za težke situacije. "Nikoli ne obupaj!" je samo eden od njih. Preberite, zakaj ti nasveti pogosto dosežejo ravno nasprotni učinek.

"Nikoli ne obupaj"

Sliši se razumno in v redu, in tudi ni dobro, če odnehamo prezgodaj. Vendar pa NIKOLI ne obupati, se boriti naprej, ni ravno najbolj zdravo. Zaradi tega namreč ne bomo postali nikakršni junaki, temveč nas bo to uničilo.

Bolje se je zavedati svojih meja in si priznati, kdaj imamo nečesa zares dovolj.

"Enostavno pozabi"

Bolezen, spomini na veliko blamažo, ljubezenske skrbi ... Ko zaslišimo, naj raje pozabimo na vse to, se to izvrstno ujema z današnjim časom, ko se nihče ne želi spominjati svojih napak in bi vsi morali ves čas gledati samo naprej.

Zagotovo je pomembno, da pri takih stvareh pridemo do nekega zaključka, vendar pa rane potrebujejo določen čas, da se zacelijo. Zato ne potrebujete nobenih spodbud v smislu, da to vržete čez ramo in pozabite na vse, kar je bilo.

"Vse bo še dobro!"

Priznati si je treba, da gredo včasih stvari narobe. Toda ne zato, ker smo v nekaj premalo verjeli, temveč je taka volja usode.

Življenje namreč ni pravično. Če nekomu nekaj ne gre od rok, je prav posmehljivo reči, da bo še vse dobro. Temu nekateri rečejo tudi diktatura optimistov.

Bolj prijazno je prisluhniti in poskušati razumeti strahove te osebe. Morda bo lahko določeno moč črpala tudi iz svojih razmišljanj, ki ji bodo dala potreben pogum.

"Moraš se z nečim zamotiti"

Od kdaj pa ni več pametno uporabljati glave za razmišljanje? In od kdaj ni dovoljeno biti žalosten? Je zločin, če si slabe volje?

Novi vtisi in veselje do življenja so sicer zalo pomembni in nas obvarujejo pred tem, da bi zdrsnili nekam v globino trajne žalosti. Ko v naši glavi zaveje neki svež veter, je to povsem v redu, ne drži pa, da MORAMO odvračati misli!

"Dosežeš lahko vse, le verjeti moraš v to."

Svet je poln ljudi, ki se precenjujejo. Tuj jim je realističen pogled nase in sploh ne opazijo, kako so smešni. Pomembno je sicer, da verjamete vase in v svoje sposobnosti.

Toda morate se tudi dovolj dobro poznati, da veste, katere so vaše močnejše in katere šibkejše plati. Če niste glasbeno nadarjen človek, verjetno ne boste nikoli operni pevec, pa četudi v to še tako močno verjamete.

"Postaviti se moraš zase"

Kot da ima človek izbiro! Če je treba v službi kaj postoriti čez delovni čas, lahko sicer rečete, da tega ne boste storili, in se sprete s šefom. Lahko pa stisnete zobe, če gre za nekaj zares pomembnega!

"Ne bodi tako občutljiva."

To običajno rečejo ljudje, ki res nimajo nobenega občutka do drugih. Če jih nekdo opozori na to, mu takoj pripišejo vlogo človeka, ki vsem pokvari veselje in zabavo. Pomembno je sicer, da vsega ne vzamete preveč osebno, smete pa si seveda tudi dovoliti, da imate kdaj slab dan.