Zakaj nekateri ostanejo samski? Raziskovalci pravijo, da so razlog te osebnostne lastnosti

9. 4. 2024
Deli
Zakaj nekateri ostanejo samski? Raziskovalci pravijo, da so razlog te osebnostne lastnosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali ni življenje v dvoje lepše? Marsikdo bo temu pritrdil in veliko samskih išče partnerja … Neuspešno. Študija razkriva, zakaj je tako. 

Nekateri domnevajo, da so tisti, ki so samski, nesrečni. Resnica je: veliko samskih je srečnih in zadovoljnih s svojim življenjem. Vendar so to po navadi posamezniki, ki so sami izbrali ta način življenja. Zgodba tistih, ki so neprostovoljno samski je seveda nekoliko drugačna. Veliko jih obupano išče partnerja, vendar neuspešno. Zakaj? 

Problema sta se lotila raziskovalca Menelaos Apostolou in Elli Michaelidou, ki sta identificirala 17 možnih dejavnikov, ki lahko otežijo ali olajšajo iskanje partnerja. V svojo študijo sta vključila 1432 posameznikov, 734 žensk (povprečna starost 35 let) in 698 moških (povprečna starost 39 let). V skupini so bili tako poročeni kot prostovoljno ali neprostovoljno samski. 

Preučila sta povezavo med neprostovoljno samskostjo in 17 dejavniki oz. značajskimi lastnostmi in veščinami.

Ne spreglejte še:

Med njimi so: kompatibilnost, indeks telesne mase (ITM), sposobnost opaziti poskuse spogledovanja, izbirčnost, vestnost, ekstravertiranost, spogledljivost, spolna odprtost, nadzor nad čustvi oz. nevroticizem, odprtost, samozavest, zavedanje sebe kot vrednega, spolno delovanje, sramežljivost, zavedanje lastne privlačnosti, spolna usmerjenost, otroci iz prejšnjih zvez.

Ženske in moški ostajajo neprostovoljno samski iz različnih razlogov

Rezultati so pokazali, da je en sam dejavnik redko razlog za neprostovoljno samskost – zapletati se začne, ko je prisotnih več. 

Ti se pri ženskah in moških razlikujejo, skupen jim je le eden – težave s spogledovanjem oz. slabe tehnike spogledovanja. Kar morda ni presenetljivo, saj je spogledovanje ključna veščina, brez tega ne pride do začetnega stika. 

Pri ženskah pomembno vlogo igrajo še: spolna zadržanost, precejšnja izbirčnost in nizka kompatibilnost. 

Pri moških negativno vplivajo naslednji dejavniki: visoka stopnja nevroticizma oz. nizka čustvena kontrola, nizka samopodoba, dojemanje sebe kot nevrednega. Poleg tega še povečan indeks telesne mase, oslabljena spolna funkcija, nedojemanje sebe kot privlačnega.  

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi