Zakaj so ženske nagnjene k temu, da ne marajo svojega telesa?

Zakaj so ženske nagnjene k temu, da ne marajo svojega telesa? (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Čemu sram in nesvoboda? Ljubezen do telesa je, po zakonu polarnosti ženskega in moškega dela v nas, naša mati. Od našega najzgodnejšega odnosa z materjo je odvisno, koliko imamo rade sebe, svoje telo, še posebej tiste dele, ki nas delajo ženske. Vse to pa je tudi osnova drugih sposobnosti, kot je odpiranje, sprejemanje, dajanje ... vloga soproge, ljubimke, matere, akta rojevan­ja in dojenja.

Seksualni akt je bistvo življenja

Dogaja se iz oči v oči s smrtjo, ker že s svojim obstojem smrt povzroča nujnost seksualnosti, hkrati pa tudi razkriva lastno minljivost. Rojstvo je tes­no povezano s seksualnostjo, seksualnost pa spet z življenjem in smrtjo. Rezultat moderne dobe oz. t. i. moderni pogled na svet in življenje so nas pripeljali do tega, da živimo v času udomačene seksualnosti. Ukrotili smo jo in od hudournika napravili kanal, skozi katerega voda skoraj ne teče več, ker jo želimo imeti ves čas pod kontrolo. S tem smo ji odstranili vso veličino in prav tako posledice te.

V današnjem svetu dominirajo popačeni sistemi vrednot, grabežljivost in strah. In to ne neki mali strah ali strah pred smrtjo, temveč pravzaprav strah do življenja, se pravi strah pred ženo – materjo. Ta isti strah, ki je nekoč privedel do veličastnih junaštev na bojnem polju in omalovaževanju vrednosti žene in matere.

Danes smo udeleženci in priče razvoja te dinamike, ki je v prejšnjem veku nastavila pogoje za nastanek gibanja ženske emancipacije, za seksualno evolucijo itd. Ravno odvzem volilne pravice pripelje žensko do upora in borbe za enakopravnost. Vendar se borba vodi na 'bojnem polju' patriarhalne kulture in jang energije, se pravi z istimi sredstvi proti katerim se bori. In tako ženska na eni strani dobi bitko, po drugi strani pa izgublja vojno.

S tako imenovano emancipacijo dobi navidezno enakopravnost, z njo pa nove naloge in obveznosti. Dobi pravico do izobraževanja in zaposlitve in tako postane vedno bolj samostojna. Vendar pa ne zapušča stare vloge žene in matere, ki skrbi za družino in otroke, rojeva, daje in podaljšuje življenje. Se pravi, da istočasno postane žrtev svoje 'emancipacije', ker ima zdaj dve vlogi: vlogo 'moškega', katerega naloga je, da skrbi za materialno plat preživetja družine, in še svojo staro vlogo žene.

Kot posledica vsega tega se moški in oče počuti vse bolj nepotreben v lastni družini. Še do včeraj razvajanje v Hotelu Mama nadaljuje in živi skoraj na isti način v Hotelu Žena. Ker velikokrat iz velike ljubezni žena rada vse prev­zame nase. Hiti v službo, od tam domov. Daje se do zadnjega diha, do popolne izčrpanosti in večje je njeno dajanje, bolj se moški nezavedno počuti zapostavljenega in nepotrebnega in išče rešitev v poslu, v manjših ali večjih avanturah, alkoholu ...

Kako to preseči?

Spet je ženska tista, ki ima ključ v svojih rokah :)

Tako, da preda del odgovornosti moškemu. S tem mu vrne del dostojanstva in občutka, da je pomemben del družine, sebi pa s tem omogoči več časa zase.

Biti ženska je danes vedno večji izziv, ker se mora prilagajati moškemu principu. Kar pomeni polno akcije napetosti, stresa in intenzitete in mora biti čvrsta in prodorna kot moški, da se lahko uspešno prebije. Istočasno pa bi morala uživati v svoji ženstvenosti, nežnosti in mehkobi. Za mnoge ženske danes to ostaja v domeni neuresničljivih želja in sanj.

Pogostokrat ravno zaradi tega, ker se to pozabi ali pa je potlačeno zavedanje o tem, da je za nastajanje ženskih čustev in seksualnosti nujno potrebno ohraniti ženstvenost, to pa se ne zgodi tako enostavno in samo po sebi razumljivo v okolju, ki je obdano z moško energijo. K temu gredo še nenaravne in izkrivljene slike o ženski seksualnosti, ki vladajo kot splošno sprejete norme v naši družbi, kjer dominira moška energija.

Preberite še:

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. Svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.