Zato video klic ne bo nikoli povsem nadomestil stika s sočlovekom

Zato video klic ne bo nikoli povsem nadomestil stika s sočlovekom (foto: profimedia) profimedia
11. 6. 2020

Video konferenca s sodelavci in šefom, video klic z babico, posnetek s pozdravi iz drugega konca Slovenije. V času “korona krize” smo postali eksperti za video aplikacije in komuniciranje na daljavo. Bo tako tudi ostalo? 

V času epidemije pač ni šlo drugače, kot da stik z bližnjimi, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ohranjamo preko video klica. In da sestanki potekajo nemoteno preko videa, kar v vaši dnevni sobi. Ker nam je komunikacija preko telefona in računalnika prišla že skoraj v navado, jo bomo verjetno večkrat uporabili tudi v prihodnje, čeprav gremo lahko na obisk. A lahko trdimo, da človeškega stika ne bo nikoli nadomestila. 

Zakaj?

Pomislite, kako ste se počutili, ko ste po dveh mesecih videli prijatelja, mamo, partnerja. Je bilo bolje, kot preko video klica? Seveda je bilo. Zagotovo ste imeli metuljčke v trebuhu, so se usta kar sama raztegnila v nasmeh in ste jih močno objeli. Tudi s sodelavci je bilo zagotovo drugače delati skupaj v pisarni kot preko računalnika. Priznajte, da ste vsaj malo pogrešali tudi tisto opravljivko. 

To ni naključje, za vse skupaj je “kriv” hormon oksitocin. Odgovoren je za vse lepe občutke, ki jih lahko doživimo le ob pristnem stiku s človekom: empatijo, sproščenost, zaljubljenost, srečo … Pripomore k večji odprtosti in povezanosti z drugimi. Med drugim se sprošča pri nosečnicah, da se lažjo navežejo na otroka in zanj po rojstvu dobro poskrbijo. 

Ravno zato objema, poljuba in crkljanja ne bo nikoli zamenjala video aplikacija. Kako boste torej priskrbeli in nadoknadili zaloge oksitocina?

  • Objemajte in crkljajte se. Pomirjujoč fizični dotik je preverjen način, kako povečati količino oksitocina, pa naj gre za dotik med staršem in otrokom, med pari ter seveda med ljudmi in psi.

  • Seks (oziroma ukvarjanje s samim seboj). Spolni užitki so eden izmed najučinkovitejših načinov za ogromno dozo oksitocina.

  • Oglejte si čustven film. Kadar nas preplavlja sočutje do sočloveka, se čustveno postavimo v njegovo kožo.

  • Porod in dojenje. To dvoje očitno ni na voljo vsakomur, a če v prihodnosti načrtujete otroka, se lahko veselite navala oksitocina, ki ga boste ob porodu prejeli. 

Preverite tudi Trening hoje za močne noge in čvrsto zadnjico ali pa Je mentalna utrujenost kriva za slab rezultat pri teku?