Znanstveno dokazano: majhne pozornosti ustvarjajo dolgotrajne srečne odnose

Znanstveno dokazano: majhne pozornosti ustvarjajo dolgotrajne srečne odnose (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2019

Na Univerzi Harvard so želeli najti ključ do srečnih dolgotrajnih odnosov. Kar 75 let so spremljali življenje 724 ljudi in prišli do spoznanja, ki nam lahko v hipu spremeni življenje ...

Robert Waldinger, vodja raziskave, je povedal: »Najbolj preprosto, a obenem najbolj zakomplicirano odkritje raziskave je bilo sledeče: dobri, torej zdravi, razumevajoči in izpolnjujoči odnosi, nas ohranjajo zdrave in srečnejše. To je vse.«

Kvaliteta življenja na mentalni, fizični in emocionalni ravni je po izsledkih raziskav premo-sorazmerna s kakovostjo naših odnosov. To nam je vsem precej dobro jasno, a pogosto zaradi vseh drugih obveznosti pozabimo, da je treba naše odnose VSAK DAN negovati in da ljudi, ki nam veliko pomenijo, nikoli ne smemo jemati za same po sebi umevne.

2 tipična primera zanemarjanja v odnosih:

  • Kadar smo pod stresom, našo slabo stran največkrat pokažemo le najbližjim. Morda pridemo iz službe izžeti in smo  posledično zadirčni in nesramni do partnerja, morda ignoriramo potrebe družinskih članov, ker smo preveč utrujeni, da bi sploh lahko skoncentrirano poslušali ... in nato, ko nas še enkrat nagovorijo, skočimo v zrak … Vse to, kar doživljamo, kadar smo pod pritiskom in ne moremo stlačiti vsega v 24 ur, je normalno, ampak razmislite: bi se tako obnašali tudi do popolnega tujca? Tisti, ki vas imajo najraje si res ne zaslužijo videti vaše najslabše plati. Bodite hvaležni za vse, ki vam stojijo ob strani v težkih trenutkih in jim to tudi večkrat povejte ali pokažite.

  • Čeprav morda z muko, pa vendar, pripravljeni ste ostajati v službi dlje kot je predvideno, oziroma, vkolikor imate svoje podjetje, garati tudi po 60 ur na teden ... a nekako nikoli ne najdete urice ali dveh za druženje s starimi prijatelji! Če vas povabijo na srečanje in večkrat zapored zavrnete, se bodo še tako dragoceni ljudje iz vašega kroga slej ko prej naveličali. In prav imajo. Bo vaše delo res tako zelo trpelo, če si privoščite tudi malo radosti, obujanja lepih spominov in ustvarjanja novih ob skodelici kave? Vam odnosi res pomenijo tako malo v primerjavi z zaslužkom/pohvalo šefa/napredovanjem?

Prijazna rešitev za izkazovanje naklonjenosti, kadar smo zelo zaposleni

Povejte ljubljenim, da jih cenite, pa četudi preko sms sporočila, prijazne misli na samolepilnem listku, linka do zanimivega videa na youtubu, darilca, ki pride po pošti, e-kartice na mailu …  načinov je veliko, potrebna je le volja in (ja, samo!) minuta časa.

Preberite še:

Vir: Getpocket

Foto: Profimedia