Kamnik in okolica: kam morate na izlet in s katero hrano boste očarali izbranko (kot so to počeli včasih)

Kamnik in okolica: kam morate na izlet in s katero hrano boste očarali izbranko (kot so to počeli včasih) (foto: profimedia) profimedia
19. 11. 2020

V Kamnik in njegovo okolico se morajo na  izlet odpraviti tako tisti, ki obožujejo izlete v naravo kot gurmani, saj je tudi hrana odlična. Kam iti in kaj morate tam poskusiti?

Ko se sprehodite po Kamniku, si oddahnite tudi v njegovi okolici, kjer se bo našlo kaj za hribolazce, družine in vse, ki se želijo sprostiti s sprehodom v naravi.  

Najprej so tu trije izleti, na katere se morate podati: 

  • Velika planina

Ste že bili? Vsekakor jo je vredno obiskati večkrat, saj vas tam pričaka lep pogled na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp in edinstvena pastirska vasica. V vseh letnih časih razen pozimi vas bodo pozdravile tudi krave in seveda pastirji, ki pa jih je iz leta v leto manj. 

  • Izvir Kamniške Bistrice ter soteski Veliki in Mali Predaselj

Do izvira se lahko pripeljete z avtom ali se sprehodite. Nadihali se boste svežega zraka, pot pa vam morda prekriža srna. Oči boste spočili na sedaj zasneženih vrhovih, ki jih spomladi lahko obiščete.

predaselj

Ne daleč od izvira Bistrice se nahajata Veliki in Mali Predaselj. Pot vas vodi čez naravni most, na katerem se za trenutek ustavite in občudujte zelenomodro vodo, ki teče pod vami. Če ste pohodno obuti in oblečeni, se z veliko pazljivostjo lahko spustite čisto na dno soteske in v reko pomočite prst. Poleti vam bo soteska nudila odlično osvežitev. 

  • Arboretum Volčji Potok

Izlet v Volčji Potok je primeren za čisto vse: družine z otroki, pare, stare in mlade - vse, ki se želijo oddahniti od mestnega vrveža in se sprehoditi mimo oblikovanih grmičkov, redkih drevesnih vrst, na tisoče cvetlic ...  Ste vedeli, da v njem vsako leto zacveti dva milijona tulipanov, za vsakega Slovenca po eden?

Kaj boste v Kamniku in okolici dobrega jedli?  

V Kamniku se bo našlo kaj za vse okuse. Najprej se ustavimo na Veliki Planini, kjer morate poskusiti trnič - velikoplaninski sir z ljubezensko zgodbo. Sir je oblikovan v kepo in osušen, dodamo pa ga lahko različnim jedem tudi k sladicam. Ljubezenska zgodba pravi, da so ob koncu jeseni pastirji trnič prinesli svojim izbrankam: če je dekle sir sprejelo, je s tem pristalo na pastirjevo dvorjenje.

Ljubitelji rib si privoščite svežo postrv iz Tuhinjske doline, največ različnih priprav postrvi pa boste videli v Termah Snovik. Tuhinjska dolina je slovela tudi po okusnem kruhu, navdušila vas bo tuhinjska fila (šunka, bel kruh, jajca, čebula, smetana in začimbe). 

Čeprav niste na Bledu, lahko dobite kremšnito - kloštrsko kremšnito, ki prihaja iz Uršulinskega samostana v Mekinjah. Za na žlico pojejte firštov divjačinski golaž, od klobas pa poskusite kamniško kajžerco. 

Okuse tega dela Slovenije lahko pričarate tudi doma in podprete lokalno. V Mercatorjevih prodajalnah poiščite izdelke z domačih kmetij - označuje ga srček z napisom Radi imamo domače.

Mercator