5 razlogov zakaj je plavanje izvrstna športna aktivnost

5 razlogov zakaj je plavanje izvrstna športna aktivnost (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Iskanje popolne vadbe ali športne aktivnosti zase je včasih morda malce zahtevno, čeprav jih je na voljo veliko.

Marsikdo ob tem vprašanju ne pomisli na plavanje, ki je lahko tudi izvrstna oblika treninga, prav tako pa prinaša tudi ostale prednosti.  

Nekaj razlogov zakaj bi morali dati priložnost plavanju

Voda pomirja

Voda simbolizira čistost in regeneracijo, številne raziskave pa so pokazale, da ima močan vpliv tudi na možgane, saj si človek v vodi oddahne možgane od vsakodnevnega stresa. Učinek preživljanja časa ob vodi ali v vodi ima podobne učinke kot meditacija.  

Majhno tveganje za poškodbe

Za razliko od teka in podobnih aktivnosti je plavanje odličen način za kardio vadbo brez obremenjevanja kosti, sklepov in mišic. Tako je plavanje primerno za plavalce vseh starosti in postave, še posebej pa je koristno za starejše in ljudi z artritisom ter vse, ki so imeli kakršno koli poškodbo.

Plavanje v naravi je zdravilno

Če ste eden izmed srečnežev, ki živijo ob morju ali jezeru in vam vremenske temperature to dopuščajo,  se raje kot v bazen odpravite na kopanje v naravno okolje, saj je to še bolje za vaše zdravje. Prav tako vas poveže z naravo, kar deluje blagodejno in zdravilno.

Plavanje krepi moč

Plavanje običajno velja za aerobno vadbo, vendar vadba v vodi zagotavlja tudi zmeren upor in pomaga graditi moč. Oblikovanje in vzdrževanje mišic, zlasti ko se staramo, je ključnega pomena za zdravo telo in dolgoživost. Vadba za moč izboljša ravnotežje, kakovost spanja in zdravje kosti. Nekatere raziskave kažejo, da obstaja povezava med plavalci in boljšo kapaciteto pljuč.

Plavanje pomaga ohranjati zdrava pljuča

Nekatere raziskave kažejo, da obstaja povezava med plavalci in boljšo kapaciteto pljuč. Z zdravimi pljuči lahko telo bolje predela kisik, kar pomeni, da vam ne bo tako zlahka zmanjkalo sape. Močnejša pljuča lahko tudi preprečijo bolezen. Tudi zaradi tega je plavanje eden izmed vodilnih športnih aktivnosti, ki ohranjajo zdravo telo in duha.   

Preberite še: TO počnete vsak dan pa se sploh ne zavedate! (IZJEMNA moč misli)