TO počnete vsak dan pa se sploh ne zavedate! (IZJEMNA moč misli)

moč misli, meditacija, afirmacije (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2022

Imate težave s prekomerno težo? Finančne težave? Ne morete prenehati kaditi, pa si to močno želite? Vam gre šef pošteno na živce? Ste kdaj pomislili na hipnozo ali hipnoterapijo,  pa vas je preveč strah, da bi s tem poskusili?

Da. Marsikdo med nami se še spomni oddaje Hipnoza: dobra zabava.

Šlo je predvsem za šov. Daleč od tega, da bi lahko razumeli, kako si s samohipnozo lahko pomagate in predvsem daleč od tega, da bi se lahko zavedali, da vsak dan prav vsak od nas podzavestno izvaja samohipnozo. Zato smo se odločili, da tokrat spregovorimo ravno o tem, kako lahko z močjo svojih misli vplivate na podzavest, da lahko živite, kot si resnično želite. 

Kaj je hipnotični trans?

To je čisto naravno in sprejemljivo stanje, v katerem se vsak od nas znajde večkrat dnevno. Recimo, na dolgočasnih predavanjih, ko se vozimo, ko beremo knjigo, ko kuhamo, gledamo televizijo... Praktično NI STVARI, ki bi jo opravili, ne da bi bili pod hipnotičnim transom. Pogosto se tako poglobimo v to, kar počnemo, da povsem pozabimo na okolico.

Hipnoza pomeni ravno to: osredotočanje na eno samo dogajanje, brez zavestnega zaznavanja drugih vplivov. Ti vplivi postanejo del naše podzavesti. Za lažjo predstavo vzemimo pogovor več ljudi v nekem prostoru. Težko se je zavestno osredotočiti prav na vse pogovore hkrati, kajne?

Kljub temu pa se osredotočite na en sam pogovor, kadar vas recimo nekdo omeni. Kako ste sploh v vsem tem hrupu slišali svoje ime? Zato, ker ste podzavestno poslušali vse pogovore hkrati. Tako naša podzavest ponotranji informacije iz okolice, ne da bi se tega zavedali. 

Kdo je najboljši kandidat za hipnozo in ali je mogoče hipnotizirati čisto vsakega?

Osnovni pogoj je, da si oseba želi biti hipnotizirana ali da je temu naklonjena. Da si dopusti možnost nekih sprememb. Običajno se odločimo za spremembo, ko je neka težava preboleča. K zdravniku gremo, ko nas nekaj boli. Enako je z mentalnimi ali psihičnimi težavami, težavami s samozavestjo ...

Velikokrat se odločimo za neki korak, ko neka stvar v našem življenju predstavlja večjo bolečino kot užitek. Drugi tak primer so kadilci. Kadilec preneha kaditi, ko je kajenje bolj moteče kot užitek, ki ga doživlja ob kajenju. Enako je na primer pri vrhunskih tekačih in košarkarjih.

Podzavest ne pozna razlike med vizualizacijo in resnično položajem. Če si torej med hipnozo predstavljate položaje, kar se da natančno, kot da bi imeli film v glavi,  lahko mentalno vadite, tako da ste, ko pride do tega pride, pripravljeni, da se dogodki odvijajo v skladu z vašimi željami. 

Kako si lahko tudi vi pomagate s samohipnozo?

Certificirana hipnoterapevtka Irena Kahne priporoča, da si vsak dan vzamete 5 minut zase, stran od telefona, televizije, knjige. Da ste pet minut v popolni tišini, z zaprtimi očmi in se samo zazrete vase. Da se začnete zavedati svojih prepričanj in misli, kot so: “Joj, kako sem neumna”, “Joj, jaz sem čisto nesposoben”, to je v bistvu samohipnoza. 

Že to, da se ujamete v nekih mislih, sporočilih samemu sebi, predvsem pa, da prepoznate vprašanja, ki se jih sprašujete. Ker se velikokrat izražamo skozi vprašanja, in to zelo malokdo opazi. Ne rečemo:  “Joj, danes imam pa slab dan”. Namesto tega raje rečemo: “Danes imam pa spet slab dan.” ali pa: “Zakaj je šef spet zoprn.” Tako se izražamo skozi vprašanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hypnosis Trainer | Positive Psychology Coach (@irenakahne)

Dejstvo je, da je naše življenje odgovor na naša vprašanja. Naše življenje je skupek vseh odgovorov na vprašanja, ki si jih čez dan zastavljamo. Če se nenehno sprašujete: “Zakaj sem jaz tako nesrečna”, vam bo življenje ponudilo razloge, da ste lahko še naprej nesrečni. Zelo pomembno je, da začnete  zaznavati ta vprašanja in jih spreminjati. 

Irena Kahne pove tudi: “Pogosto se hecam in pravim: k meni ne pridete na hipnozo, ampak na dehipnozo, da vas v bistvu dehipnotiziram, od vaše vsakodnevne samohipnoze. Tako, da mi smo izjemni hipnotizerji sami sebe. Ko sami sebe prepričamo, da nečesa ne zmoremo.”

Kje ima pri vsem tem vlogo hipnotizer?

Tu se dejansko začne delo hipnotizerja. Hipnotizer namreč pomaga, da lažje prepoznamo lastna prepričanja in jih spremenimo. 

Samo afirmacije mi bodo pomagale? Pa kaj še!

Samo afirmacije vam ne bodo pomagale. Ni dovolj, da si samo dopovedujete, da živite v obilju, da ste bogati, da ste zdravi, uspešni ... Nekdo, ki drži kup položnic, z afirmacijami ne more plačati položnic. Je pa veliko lažje, če si zjutraj rečete: “Kako me lahko današnji dan pozitivno preseneti, kaj pozitivnega mi današnji dan lahko prinese”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hypnosis Trainer | Positive Psychology Coach (@irenakahne)

Če začnete spraševati bolj optimistična vprašanja in se osredotočati na tisto pozitivno, potem vam dan ne more prinesti razočaranja, ker to ni odgovor na vaše vprašanje. Če si navsezgodaj zjutraj rečemo: “Joj, še zanič kavo sem si naredila”, ste se nehote odločili, da boste tudi čez dan osredotočeni na negativnost.

Z majhnimi koraki do velikih ciljev

Ko se je hipnotizerka Irena Kahne po rojstvu dveh otrok soočala s poporodno depresijo, si ni dopovedovala: “Jaz sem v redu”, ker je vedela, da s tem težave le pometa pod predpražnik, ampak se je namesto tega raje vsak dan vprašala: “Kako sem lahko jutri 5 minut boljše kot sem bila danes. Kako sem lahko 1 minuto boljše kot sem bila danes”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hypnosis Trainer | Positive Psychology Coach (@irenakahne)

Tako je  začela prižigati lučke upanja. Ob delu s strankami ugotavlja tudi, da si zadajo previsoke cilje, kot je na primer: 30 kg manj v enem mesecu, kar je seveda nerealno. Ko si postavimo taka pričakovanja, je zelo težko. Svetuje, da se namesto tega se raje vprašajte: “Kako lahko jutri bolj zdravo jem, kot sem danes. Kako lahko izbiram boljše odločitve zase?” 

Članek je namenjen predvsem temu, da se zazremo vase, da se bolj začnemo zavedati moči svojih misli. Njegov namen nikakor ni, da bi nadomestil priporočila strokovnjakov s psihologije, psihoterapije ali drugih zdravstvenih ved.