Dejstva in miti iz vrhunskega športa

17. 5. 2008

Nekaj zanimivih podatkov iz kolesarjenja, meta krogle, skoka v višino, plavanja, boksa, triatlona, . .

Kolesarji

Kolesarji vsak dan prevozijo več kot 100 kilometrov, vmes so tudi etape, sestavljene iz težkih vzponov. Na kronometru dosegajo povprečne hitrosti, večje od 50 km/h. Počitek med dnevnimi etapami je prekratek, da bi se spočili, zato uporabljajo postopke in snovi za zgoščevanje krvi, ki pospešijo pretok kisika in s tem povzročijo hitrejše okrevanje.

Metalci krogle

Metalci krogle na vsakem večjem tekmovanju mečejo 7, 26 kg težko kroglo prek meje 20 metrov, ki je bila še pred 40 leti nedosegljiva. Za doseganje tolikšne sile, ki potisne železno kroglo tako daleč, je potrebna strašanska moč v nogah, trupu in ramenskem obroču. Osebni rekord v ‘bench pressu’ nekaterih metalcev krogle znaša več kot 300 kg.

Skakalci v višino

Svetovni rekord skoka v višino je 245 centimetrov, kar je povprečna višina stropa v stanovanju. Sila pri odrivu skakalca v višino na njegov skočni sklep presega 500 ki-logramov. Skakalec v maksimalnem sprintu postavi odrivno nogo popolnoma iztegnjeno pred sebe in pretvori horizontalno v vertikalno energijo.

Plavalci

Na vsakem večjem tekmovanju v plavanju je postavljen nov svetovni rekord v vsaj eni disciplini. Razlog za to je delno v novih dresih, ki zmanjšujejo upor vode, nekaj pa pripomore tudi razvoj sredstev za izboljšanje krvi.

Boksarji

Moč udarca najmočnejših boksarjev znaša več kot tisoč kilogramov. Kombinacija alkohola in takšne sposobnosti poškodbe nasprotnika je še posebej nevarna, zato je alkohol v borilnih športih prepovedan.

Bodibilderji

Obsegi nadlahti bodibilderjev merijo več kot 50 centimetrov. Pogost primer pri bodibilderjih je tako imenovani roid rage. Gre za povečano agresivnost pri ljudeh, ki uživajo anabolične steroide. Kaže se v agresivni vožnji in v telovadnici.

Tekači

Tekmovalci v mladinski kategoriji pretečejo deset tisoč metrov hitreje od svetovnega rekorda izpred 30 let. Razlog naj bi bil odkritje umetnega eritropoetina, ki zviša raven železa v krvi in s tem izboljša prenos kisika do mišic.

Triatlonci

Najtežje tekmovanje v triatlonu Iron-man je sestavljeno iz plavanja (4, 5 km), temu sledi kolesarjenje (180 km), nato pa še tek (42 km). Po tekmi so nekateri tako izčrpani, da potrebujejo infuzijo pod zdravniškim nadzorom, ki pa je prepovedana.

Tenisači

Ženske igralke tenisa servirajo žogico s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro, moški pa tudi do 250 kilometrov na uro. Teniški igralci nove dobe so videti veliko močnejši kot

tisti iz sedemdesetih let. So na delu poživila?

Igralci

Tudi nekaterim filmskim igralcem v Hollywoodu očitajo uporabo rasnega hormona in anaboličnih steroidov, saj se jim v nekaj tednih priprav na film zelo poveča mišična masa. Kaj jim bo skrb za zdravje ob tolikšnih honorarjih, kajne?

Bogataši

V njihovem svetu se v zadnjem času pojavlja mit koktajla večne mladosti, ki naj bi upočasnil proces staranja. Poleg nekaterih drugih substanc naj bi ta zvarek vseboval ravno pravšnjo količino rasnega hormona in testosterona.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri