Harvardski profesor dr. Ratey: "Ples je najboljša oblika gibanja."

Harvardski profesor dr. Ratey: "Ples je najboljša oblika gibanja." (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2019

Dr. John Ratey preučuje možgane že več kot 40 let. Kot psihiatra ga je vedno zanimalo, kaj lahko naredimo, da bi naši možgani bolje delovali. In kljub temu, da ceni moderno medicino, je ugotovil, da ima način življenje velik učinek na možgane.

Torej, v svojih raziskovanjih je ugotovil, da ima na naše možgane največji učinek redno gibanje. Dr. Ratey se je kot mladenič resno ukvarjal s tenisom in gibanje je del njegovega življenja že od otroških let.

Gibanje = antidepresiv 

Ko je študiral in delal na medicinski univerzi v Pittsburghu je naletel na študijo, kako neka klinika na Norveškem svojim pacientom, ki bolehajo za depresijo, trikrat na dan ponudila telovadbo ali pa antidepresive. Zanimivo, da so bili rezultati praktično isti – gibanje je bilo enako učinkovito zdravilo kot antidepresivi.

Dr. Ratey, ki danes dela na oddelku za psihiatrijo medicinske fakultete na Harvardu, se je nato v svojih študijah povsem usmeril v povezanost med možgani in gibanjem, opazoval je različne paciente in kot sami pravi, danes je zavedanje pomembnosti gibanja veliko večje kot pred 40 let.

Ples, ki dvigne pulz 

»Odlično je vsaka rekreacija pri kateri uživate in h kateri se boste radi vračali. No jaz vsakemu povem, da je ples najboljša oblika gibanja,« pravi dr. Ratey, a dodaja: »To mora biti ples, ki ti dvigne pulz, ne samo rahlo poplesavanje. Bolj kot delajo možgani, bolj gara tudi telo in gradi mišice. Bolj kot gibanje, ples povzroči delovanje vašega kardiovaskularnega sistema, bolje je vse skupaj za vas, za vaše zdravje in za vaše možgane.«

A ples ni dovolj, zelo pomembno je tudi, da treniramo z utežmi in krepimo celo telo, dodaja dr. Ratey, ki dvakrat na teden trenira z osebnim trenerjem, zelo veliko pa hodi tudi v gore. 

Poglejte na kateri ples se boste vpisali letošnjo jesen?