10.000 korakov dnevno - za zdravje in dobro počutje

20. 4. 2015 | Vir: Lisa
Deli
10.000 korakov dnevno - za zdravje in dobro počutje (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zjutraj za volanom, čez dan za pisalno mizo, zvečer pa pred televizorjem ... Skrajni čas je, da se spravite v pogon!

In to sploh ni težko. Ni vam treba ne v fitnes ne preteči maratona. Dovolj bo enostavna hoja – najbolje 10.000 korakov dnevno. Različne študije kažejo, da se tako bistveno zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, srčni infarkt in kap. Poleg tega pa boste s hojo porabili okoli 3.500 kalorij tedensko.

Gibanje je torej pravo vsestransko zdravilo, ki v osnovi poskrbi za boljšo prekrvavitev organov in možganov, za boljšo presnovo in tako krepi imunski sistem in dobro počutje.

Zadostujejo majhne spremembe v vsakdanu

10.000 korakov glede na dolžino koraka ustreza petim do osmih kilometrom. Povprečen uslužbenec prehodi le 1.500 korakov dnevno. Toda brez strahu! Če boste vsak dan postopoma prehodili malce več, se vam to sploh ne bo zdelo obremenjujoče.

Takole naredite: avto parkirajte nekoliko dlje od službe kot sicer ali pa izstopite eno postajo prej. Opoldanski odmor izkoristite za sproščujoč sprehod, namesto z dvigalom pa se odpravite peš po stopnicah. Vsak dan boste odkrili celo vrsto možnosti, kako ostati zdravi in v gibanju.

Šteje vsak korak

Če želite 1.500 korakov povišati na 10.000 dnevno, potrebujete realistične cilje. Za začetek podvojite število korakov. Ko boste konec tedna ugotovili, da ste zmogli, si lahko za naslednji teden postavite še višje cilje in počasi boste prišli do 10.000 korakov dnevno. Če se vozite s kolesom, si lahko za zmerno kolesarjenje pripišete 7.500 korakov!

Namig: uporabite števec korakov

S posebno napravo ali pa naloženo aplikacijo boste lahko vsak dan spremljali, koliko korakov ste naredili. Poskrbljeno pa bo tudi za ustrezno motivacijo. Študija univerze v Stanfordu je pokazala, da so ljudje, ki so uporabljali števec, vsak dan naredili še 2.100 korakov več.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek