Dnevi Juliane za promocijo nove krožne daljinske poti, 16 etap za 270 km

Dnevi Juliane za promocijo nove krožne daljinske poti, 16 etap za 270 km (foto: Instagram Juliana Trail) Instagram Juliana Trail
16. 6. 2020

Skupnost Julijskih Alp, Triglavski narodni park in drugi akterji pripravljajo Dneve Juliane, ki vključuje brezplačne organizirane pohode po 16 etapah lani vzpostavljene krožne daljinske poti Juliana. Spoznavanje etap se začenja danes z etapama Kranjska Gora - Mojstrana in Podbrdo - Grahovo ob Bači, potekalo pa bo vsak konec tedna do 5. julija.

270 kilometrov dolga krožna daljinska pot Juliana trail, ki so jo slovesno odprli lansko jesen, vijuga po dolinah in vzpetinah okoli vrhov Julijcev. Tako lahko pohodniki užijejo vse, kar jim ponuja naravno in kulturno bogastvo destinacij v skupnosti Julijskih Alp. Na izhodiščnih ali končnih točkah posamezne etape lahko pohodniki prespijo in se okrepčajo.

Za promocijo poti bodo štiri vikende potekala vodenja po posameznih etapah. Pohodi bodo v nekaterih primerih obogateni s kulturnimi in izobraževalnimi vsebinami. To je spoznavanje biotske raznovrstnosti, kulturne dediščine, možnosti trajnostne mobilnosti, varnosti v gorah in primerov dobre prakse.

Na vsakega od osmih dni v naslednjih štirih vikendih bo izveden po en pohod na gorenjski in po en pohod na primorski strani Julijskih Alp. Za nekatere pohode morajo biti udeleženci v dobri telesni kondiciji, nekatere pa bodo zmogli tudi, če šele dobro začenjajo z rutino hoje. Na pohode se je zaradi lažje organizacije treba predhodno prijaviti.

Današnja gorenjska etapa je dolga osem kilometrov in poteka od Kranjske Gore skozi Robe v Srednji Vrh, nato pa do Gozd Martuljka in do spodnjega Martuljkovega slapu. Na primorski strani pa se bodo pohodniki podali po 18 kilometrov dolgi trasi iz Podbrda do Grahovega ob Bači.

Kot pojasnjuje koordinator skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus, je Juliana trail kot nov turistični produkt letos zaradi epidemije covida-19 lahko za goste še posebej privlačen. "Naša prednost je velik prostor Julijskih Alp," je prepričan Langus, ki je vesel vzpostavljenega sodelovanja v okviru skupnosti Julijskih Alp, kjer bodo letos posebno pozornost namenili skupni komunikaciji in promociji.

 Vir: Sta