Earthwalk – hoja z vsemi čuti

Earthwalk – hoja z vsemi čuti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 8. 2015

Zlasti poleti si privoščite prebuditev otroka v sebi in bosi stecite naokoli – svobodni in lahki. Hoja brez obutve se danes med drugim uvršča med najboljše metode sproščanja.

V naravi se je najlepše sprehajati bos. Najprej boste sicer potrebovali nekaj poguma in samopremagovanja, da boste sezuli varno obutev, toda nagrajeni boste s čisto novimi čutnimi izkušnjami.

Trava, pesek ali zemlja, gozdne in poljske poti, potoki in gladki kamni – končno boste spet začutili svoje noge.

Tako zdravo je

Hoja brez obutve se danes uvršča med najboljše metode sproščanja, kajti ta intenzivni občutek – tako daleč stran od možganov – poskrbi za odlično protiutež moderni obremenitvi naših glav.

Spet lahko začutimo vse okoli sebe, in to iz sredine svojega telesa. Poleg tega sezuvanje čevljev ni dobro le za noge, temveč tudi za medvretenčne ploščice, krvni pritisk in vene.

Naravno tekanje

Prepričani zagovorniki bosih nog pravijo celo, da superge povzročajo poškodbe in nenaravno gibanje. Študije so namreč dokazale, da evolucijsko, anatomsko in biološko gledano nismo ustvarjeni za stopanje po petah, temveč s celimi stopali.

Življenje brez čevljev

Avstrijski pohodnik Erhard Plosky hodi naokoli bos že štiri leta in pravi: "Dobro je za moje zdravje."

Kanadčanka Anemone Ceridwen tudi že leta hodi samo bosa, ker so ji čevlji povzročali bolečine. Ker je hoja bosih nog v številnih kanadskih krajih prepovedana, se zdaj na sodišču bori, da bi smela brez čevljev tudi v knjižnice in avtobuse.

Na pravi poti

Dovolj bo sicer, če boste na vrtu ali v parku za hip odvrgli čevlje in tako osrečili svoje noge.

Štiri stvari, ki jih morajo upoštevati 'bosonogi':

  • Najprej začnite premagovati manjše razdalje in stopala postavljajte na tla zlagoma.
  • Noge vedno namažite s kremo, da bo koža zaščitena in bolj elastična.
  • Za vsak primer imejte s seboj nekaj obližev.
  • Alergija na insekte? Raje imejte obute čevlje ali pa preizkusite posebna obuvala, ki spominjajo na boso nogo.

Earthwalk – hoja z vsemi čuti

Američan James Endredy je razvil meditativne tehnike hoje, s pomočjo katerih se združujeta hoja in doživljanje narave – earthwalks.

Primer: med hojo poskusite začutiti, kje je težišče vašega telesa. Takrat se ustavite, če je treba tudi z nogo v zraku, vztrajajte v položaju in si prisluhnite. Tako dobite dober občutek telesa in več notranjega ravnovesja.

Preberite tudi Zemlja tudi zdravi.