Gorski reševalci izdali podrobnosti dveh hudih nesreč v gorah v preteklih dnevih: "Pozivamo vas, da ..."

24. 5. 2023
Deli
Gorski reševalci izdali podrobnosti dveh hudih nesreč v gorah v preteklih dnevih: "Pozivamo vas, da ..." (foto: profimedia)
profimedia

Gorski reševalci so v zadnjem času posredovali pri dveh hudih nesrečah in izdali podrobnosti, da ne bi ponovili teh napak. 

Vsi pohodniki in tisti, ki imate opravka z njimi, preberite sporočilo gorskih reševalcev, ki si prizadevajo, da bi v gorah prišlo do manj nesreč zaradi nepremišljenih scenarijev. 

"Gorski reševalci društev GRS Kranjska Gora in GRS Bohinj so v zadnjih dveh dneh reševali tuje turiste oziroma planince, ki so se brez ustrezne zimske opreme odpravili na turo v naše gore. Pod vtisi hude nesreče na Mali Mojstrovki, gorski reševalci opozarjamo, da je za obisk gora še vedno nujna zimska oprema (dereze, cepin ustrezna obutev, topla oblačila, plazovni trojček), izkušnje in tudi znanje, kako opremo uporabljati in se varno gibati v gorah v zimskih razmerah.

Nesreča v steni Prisanka

Če spomnimo, smo že v nedeljo 21. 5. 2023, na Facebook profilu Gorske reševalne zveze Slovenije poročali, da so kranjskogorski gorski reševalci reševali dva nemška planinca, ki sta v steni Prisanka naletela na sneg. Ker nista imela ustrezne opreme, derez in cepina, niti toplih oblačil ali ustrezne obutve, sta ostala ujeta v steni. V sodelovanju z združeno GRZS - HNMP ekipo in posadko helikopterja Slovenske vojske, so ju gorski reševalci GRS Kranjska Gora varno in nepoškodovana rešili na izhodišče, na Vršič.

profimedia

Nesreča v steni Male Mojstrovke

Že naslednji dan, v ponedeljek, 22. 5. 2023, so kranjskogorski gorski reševalci ponovno prejeli poziv, da se je v severni steni Male Mojstrovke zgodila huda gorska nesreča. Eden od planincev je zdrsnil iz zelo zahtevne zavarovane planinske poti 200 metrov preko navpične stene in pristal v snegu. Bil je zelo hudo poškodovan. Verjetno gre hitremu posredovanju gorskih reševalcev GRS Kranjska Gora, posadke helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS - HNMP ekipo in pa veliki meri sreče zasluga, da je planinec, padec po nam znanih informacijah preživel.

Zaplezane tuje planince, k sreči nepoškodovane, so z Rušnega Vrha v bližini Črne Prsti, reševali tudi bohinjski gorski reševalci.

POZIV VSEM, KI DELATE V TURIZMU!

Ker je nesreč tujih turistov - planincev, ki zahajajo v naše gore v večini nepripravljeni ali slabo pripravljeni in brez ustrezne opreme, vedno več, gorski reševalci prosimo in pozivamo vse, ki delate v turizmu oziroma s turisti, da svoje goste opozorite na zelo zahtevne razmere v naših gorah, na uporabo ustrezne opreme ali jim svetujete najem gorskih vodnikov.

Poskrbimo, da jim bo obisk naše prelepe Slovenije ostal v lepem spominu, brez poškodb, bolečin ali celo tragičnih dogodkov. Za vašo pomoč se vam iz srca zahvaljujemo."