Hvalnica hoji nevroznanstvenika dr. Shanea O'Mare: predpisovati bi jo morali na recept

Hvalnica hoji nevroznanstvenika dr. Shanea O'Mare: predpisovati bi jo morali na recept (foto: profimedia) profimedia
29. 1. 2021

Irski nevroznanstvenik dr. Shane O'Mara v odlični knjigi Hvalnica hoji predstavlja znanost, lepoto in blagodejnost hoje. Naši možgani in telesa so ustvarjeni za gibanje, z redno hojo pa  izboljšamo razmišljanje, občutenje in ustvarjalnost na nešteto načinov, krepimo zdravje in – da, tudi to – udejanjimo družbene spremembe. 

Spretnost, ki je edinstvena za našo vrsto

Pokončna hoja po dveh nogah je spretnost, ki je edinstvena za našo vrsto. Omogočila nam je, da smo se iz Afrike sprehodili vse do Aljaske in Avstralije. Sprostila je naše roke in osvobodila naš um. Hoja je dobra za mišice, kosti in držo. Obnavlja organe in upočasnjuje staranje. Zaradi hoje smo ustvarjalnejši in bolje razpoloženi. 

Arhiv Mladinska knjiga
Za telo in dušo

Ko polagamo stopalo pred stopalo, se le redko zavedamo, kako koristno in blagodejno  je to početje za telo in dušo. Ste vedeli denimo, da hoja omogoča mobilnost našega uma na način, ki pri živalih ni mogoč?

Da so zdravniki na Shetlandskih otokih že začeli predpisovati sprehode kot obliko preprečevanja bolezni uma in telesa? Kaj pa to, da je lahko hoja v skupini – usklajeno korakanje večje skupine ljudi z določenim namenom – učinkovito gonilo dejanskih družbenih sprememb?
 

Knjiga uglednega nevroznanstvenika


Shane O’Mara je profesor za eksperimentalne možganske raziskave na Trinity Univerzi v Dublinu. Kot psiholog in nevroznanstvenik med drugim raziskuje funkcije znotraj možganov (denimo spomin, stres, depresijo) in možganov v svetu – »možganski pogled « na družbena, kulturna in politična vprašanja.

V odlični knjigi Hvalnica hoji opiše popoln razpon človeške hoje, od njenih začetkov v pradavnini prek mehanizmov, kako možgani in telo udejanjijo ta čudež, in razumevanja, kako hoja osvobaja naše misli, pa vse do najbolj družbenih vidikov hoje – naj gre za igranje golfa dvojic s štirimi žogicami, pohajkovanje v naravi ali pa za protestni pohod. 
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shane O'Mara (@shanewriter)

Poženite telo v gibanje in hodite


Za pomanjkanje gibanja plačujemo ceno, ne glede na to, ali je posledica našega bivalnega okolja, zasnove naših pisarn ali pa zgolj lenobe in sedečega načina življenja. V tej knjigi boste pridobili številna nova spoznanja, ki jih boste zlahka udejanjili v praksi. Pognali boste svoje telo v gibanje, obuli športne copate ali pohodne čevlje in – hodili! S tem boste koristili možganom in telesu, izboljšali razpoloženje, jasnost misli, spodbudili ustvarjalnost in se bolj povezali z družbenim, urbanim in naravnim okoljem.

Kot pravi Shane O'Mara: »V središče želim postaviti navidezno preprosto vedenjsko spremembo kot gonilo pozitivnega psihičnega in telesnega dobrega počutja. To je dejavnost, ki jo zmore skoraj vsak in je za nas povsem naravna. Naši možgani in telesa so ustvarjeni za gibanje v vsakdanjem življenju, v našem naravnem in pozidanem okolju: redno gibanje izboljša razmišljanje, občutenje in ustvarjalnost na nešteto načinov, obenem pa krepi tudi zdravje.«
 

 »Hvalnica hoji je dovolj informativna in prepričljiva, da spravi na noge še največjega zapečkarja.« – The New Scientist
 »S hojo smo bolj zdravi, srečni in pametni. O’Mara nas o tem ne prepriča le z osebnimi izkušnjami, ampak z znanstvenimi, nepristranskimi dejstvi.« – The Observer

Preberite še: Za zdravo srce naredite vsaj toliko korakov na dan