Za zdravo srce naredite vsaj toliko korakov na dan

Za zdravo srce naredite vsaj toliko korakov na dan (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2021

Že hoja, ki traja malo manj kot dve uri na teden, lahko začne zmanjševati tveganja za bolezni in vam pomaga živeti dlje in bolj zdravo.

Ideja o 10.000 korakih na dan nam je vsem dobro znana. Je ta številka čisto zares tako pomembna ali gre le za poljuben cilj?

Odvisno.

Če že trenirate oziroma ste redno aktivni tri- do štirikrat na teden, so dodatni koraki bonus.

Problem je, da večina ne pride niti blizu tej številki oz. ni na njihovem seznamu niti zmerne, kaj šele redne aktivnosti.
Če spadate v zadnjo skupino, je v nadaljevanju predstavljen cilj, ki ga boste lahko obvladali:

Ameriški raziskovalci so deset let sledili skupini posameznikov, starejših od 40 let, ter njihovim aktivnostim in ugotovili, da so bolezni srca in ožilja vodilni vzrok smrti med udeleženci.

  • Za tiste, ki so naredili približno 4.000 korakov na dan, so težave s srcem predstavljale veliko tveganje.
  • Tisti, ki so naredili 8.000 korakov oz. prehodili približno 6 kilometrov na dan, pa se je tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni znižalo za 51 %!

To je zelo dobra spodbuda in kar je najboljše, to vam sploh ne bo vzelo veliko časa – dobro uro na dan boste na nogah.

Glede na študijo, objavljeno v JAMA, pri tem ni bilo pomembno, ali je šlo za umirjen ali hiter tempo. Tudi sprehod s psom je dovolj.

Torej, odpravite se na prijeten sprehod, še posebej, ko nimate časa ali volje opraviti kakšnega drugega treninga. Najboljše pa bo seveda, če to storite kar vsak dan – pojdite do najbližje travnate ali gozdnate površine in okrepite svoje zdravje. Ker ...

Ste že poklikali našo novo rubriko #AKTIVNIVHRIBE?