Kaj bi se zgodilo z vašim telesom, če bi od danes naprej prehodili 10.000 korakov na dan

Kaj bi se zgodilo z vašim telesom, če bi od danes naprej prehodili 10.000 korakov na dan (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2022

Kaj lahko pričakujete, če se danes odpravite na sprehod in zberete svojih prvih 10.000 korakov – in potem to storite vsak dan?

Prehoditi 10.000 korakov na dan je priljubljen fitnes cilj in odličen način, da se motivirate za več gibanja. Pravzaprav to velja za katerokoli število korakov, ki predstavlja izziv glede na vašo trenutno stopnjo pripravljenosti.

Hoja ima lahko izjemne pozitivne učinke na skoraj vsak del vašega telesa.
Tukaj jih je le nekaj …

1.

Izboljšano zdravje srca. Študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so redno hitro hodili, bistveno nižje tveganje za smrt zaradi srčno žilnih bolezni. 

2.

Močnejša pljuča. Vsakodnevna gibanje krepi pljuča. Telo začne tudi učinkoviteje uporabljati kisik. 

3.

Izboljšana koncentracija. Telesna aktivnost sproži izločanje hormonov dobrega počutja, poveča se pretok krvi v možgane in pozitivno vpliva na kognitivne funkcije. Po prijetnem sprehodu v naravi boste zagotovo manj pod stresom, a tudi bolj ustvarjalni, produktivni in skoncentrirani.

4.

Krepkejše kosti. Redna aktivnost pomaga ohranjati gostoto kosti.

5.

Celo telo se bo okrepilo. Tudi s hojo lahko krepite mišice. Ohranjanje mišične mase pa je še posebej pomembno v odrasli dobi, ko začne naše telo mišice izgubljati.

6.

Pomaga stabilizirati raven krvnega sladkorja. Seveda hoja (ali katerakoli druga fizična aktivnost) ne more izbrisati vseh vaših slabih navad, vendar je dobro vedeti, da ko ste fizično aktivni, vaše mišice porabljajo več glukoze in tako se ohranja stabilnejša raven sladkorja.

7.

Lahko pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska.

8.

Boljša fleksibilnost in stabilnost. Okrepljene mišice in razgibani sklepi = boljša fleksibilnost in stabilnost.

9.

Imeli boste več energije. Telesna aktivnost je odličen način za dvig energije in boj proti utrujenosti, saj krepi srce in izboljšuje cirkulacijo.

10.

Boljša volja. Med fizično aktivnostjo se sproščajo endorfini, serotonin in dopamin, ki igrajo ključno vlogo pri nadzoru razpoloženja.

Opomba: seveda hoja ne more izničiti vseh slabih navad. Zato poleg gibanja vedno poskrbite tudi za zdravo uravnoteženo prehrano in dovolj spanja.

 

Značke: hoja