Kaj se zgodi, če pozimi zanemarite sprehode?

Kaj se zgodi, če pozimi zanemarite sprehode? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2022

Zima lahko marsikoga ustavi pred uživanjem v naravi in na svežem zraku. Da se to ne bo zgodilo vam, preverimo, kaj se lahko zgodi, če celo zimo ostanete za štirimi stenami. 

Kdaj ste šli nazadnje na sprehod? So temperature že tako nizke, da se ven odpravite le, ko je nujno? Prepričali vas bomo, da se tudi pozimi večkrat odpravite v gozd in vsaj na lahkoten sprehod ter kakšno uro preživite zunaj. 

Če se za celo zimo zaprete na toplo, se lahko zgodi naslednje:

Pojavijo se znaki depresije in anksioznosti

Z omejevanjem časa, ki ga preživite zunaj, se boste posledično verjetno tudi manj družili, več časa pa boste preživeli v notranjosti z istimi osebami. Lahko se začnejo kazati znaki depresije ali anksioznosti: ne boste videli več cilja in smisla v vaših dnevih, najraje bi vse skupaj prespali, ves čas boste imeli negativne misli, vse bo brez smisla, ne boste se veselili ničesar več ...

Ne dovolite si tega in si raje vzemite čas, da se odpravite ven. 

Stres in napetost

Sprehodi, lahkoten tek, pohod in tavanje po naravi je odličen način za sproščanje uma in telesa. To ste si zdaj odvzeli, zato lahko pričakujete, da se bo stres kopičil, vi pa boste iz dneva v dan bolj napeti. To lahko privede do slabšega počutja, vsekakor pa vas bo stres slej ko prej ujel in izčrpal. Lahko celo zbolite. 

Slabše razpoloženje

Med gibanjem se sproščajo hormoni sreče, poleg tega sprehod po naravi dobro vpliva na počutje, pljuča napolnite z zrakom, in ko pridete domov, ste zadovoljni sami s seboj. Z omejevanjem časa zunaj, bo počutje precej slabše, neprestano boste slabe volje in nikakor ne boste morali najti prave energije. 

Slabša odpornost

Že počasna hoja zunaj lahko izboljša vaš imunski sistem, saj odplakne bakterije, ki se zadržujejo v dihalih in sinusih. Na mrazu ne morejo preživeti. Enako se zgodi, če doma prezračite prostor: v notranjost spustite svež zrak in omogočite, da se bakterije in virusi ne zadržujejo v vašem domu. 

Slabša fizična pripravljenost

Ne podcenjujte hoje, saj tudi z njo skrbite za dobro fizično pripravljenost (poleg redne vadbe). Hoja v hrib vas založi tako s kondicijo kot čudovitimi razgledi, če vas na vrhu čaka odprta koča, pa še s toplo enolončnico. Brez rednih sprehodov boste težje uravnavali vašo težo in ostali fit.