Ideja gosta v slovenskem glampingu: "Ker je solata z domačega vrta, mora biti zastonj!" (Koliko je po vašem vredno delo kmetovalcev?)

Ideja gosta v slovenskem glampingu: "Ker je solata z domačega vrta, mora biti zastonj!" (Koliko je po vašem vredno delo kmetovalcev?) (foto: profimedia) profimedia
23. 8. 2022

Kaj menite, bi morala biti doma pridelana zelenjava brezplačna? 

Je tudi vas poleti zamikal oddih v kakšnem glampingu ali kampu v naravi? Če se tja odpravite večkrat, potem že veste, kaj lahko pričakujete in kakšno mero udobja vam bodo nudili. Vseeno pa vedno znova presenečajo izjave nekaterih gostov, ki se očitno ne zavedajo, kam so prišli in kaj je še primerno. 

Preverite nenavadno željo tega tujega turista: Kitajski gost si je v enem od slovenskih glamping resortov zaželel nekaj zelo nenavadnega. Bi mu ustregli?

Tudi naši turisti niso nič manj izvirni, kar se tiče zahtev ...

Tokrat se zgodba vrti okoli cene: kaj pravite, je več vredno domače ali kupljeno? Nekemu gostu je odlično teknila solata z domačega vrta v nekem slovenskem glamping resortu, a je imel pomisleke nad ceno. Rekel je nekako takole: 

"Ta krožnik solate bi moral biti zastonj, ker je z domačega vrta."

Lastnik mu je nato ponudil možnost, da drugo leto skupaj z ženo prevzameta njihov vrt, solato pa bi vsem nudili brezplačno. Gost je bil nad ponudbo navdušen in seveda je vprašal, koliko bi ga plačali. Lastnik je odgovoril, da nič, ker bodo solato ponujali zastonj. "Zastonj pa ne bom delal," se je glasil njegov odgovor. 

Kako bi se odzvali vi v takšni situaciji? Ste pripravljeni plačati za domačo zelenjavo morda celo kakšen evro več kot za tisto iz trgovine? Ali ste mnenja, da bi solata morala biti v tem primeru brezplačna?

V uredništvu smo mnenja, da je domače vedno najboljše, zato vam predstavljamo nekaj dobrih strani vrtnarjenja in vas morda navdušimo, da si drugo leto omislite svoj lasten vrtiček ali vsaj kakšno sadiko paradižnika na balkonu. 

Zakaj je dobro vrtnariti?

profimedia
Manj stresa in več dobre volje

In dobra volja je najbolja, kot vemo iz Kekčeve pesmi. Ko ste v stresu, se je najbolje odpraviti ven na sprehod ali opraviti kakšen hobi zunaj. Vrtnarjenje je kot nalašč, saj vas bo "prisililo", da boste tudi čez teden preživeli dovolj časa zunaj. Vrta pač ne morete kar opustiti, zato boste zagotovo tam tudi na najbolj stresne dni. 

Opazujte, kako se bo vaše razpoloženje spremenilo, preden boste odšli na vrt in potem, ko pridete domov. Zagotavljamo vam, da bo vsaj za nekaj odtenkov boljše. Poleg tega crkljanje domačih ljubljenčkov in ukvarjanje z rastlinami lahko deluje blagodejno na počutje. 

Lažja vadba opravljena!

Saj veste, da se morate zadosti gibati tudi v prostem času in ob dnevih, ko na sporedu nimate vadbe? Aktiven hobi vam bo tu zelo pomagal, z njim lahko ohranjate kondicijo in skrbite, da boste v dnevu manj sedeli. 

Vrtnarjenje je super aerobna lažja oblika vadbe, najbolje pa je, da ko padete v delo, pozabite na čas in pokurite še kakšen košček čokolade več. Spodbudili boste gibanje mišic, ki jih običajno ne uporabljate in po prvih urah vrtnarjenja lahko občutite celo napetost. Malce se raztezajte, da preprečite musklfiber. Kmalu boste z vztrajnostjo pridobili tudi "vrtnarsko kondicijo". 

Nov hobi - nova poznanstva

Če si omislite vrt, se je pametno včlaniti v razna izobraževanja, ki jih običajno nudijo skupnosti, kjer lahko pridobite nekaj dodatnega znanja, pa tudi nove prijatelje. Srečali jih boste tudi na vrtu pri delu. Od izkušenih ljudi se boste največ naučili, zato naj vas ne bo strah vprašati po določenem orodju ali prositi za nasvet, ko ne boste vedeli, kaj storiti. 

Nova poznanstva bodo okrepila vaše družabno življenje, morda sklenete novo prijateljstvo ali celo najdete sorodno dušo. Kdo ve?

Nova znanja ne škodijo

Ste se ustrašili vrtnarjenja, ker nikoli niste imeli vrta in ne veste, kje začeti? Ravno to bi moral biti razlog, da poskusite! 

Da boste bolj samozavestni, se najprej udeležite začetnih tečajev ali za inštrukcije prosite kar vašo nadvse izkušeno babico. Novih znanj se ne bi smeli braniti, možgani bodo navdušeni nad vsemi informacijami. Da ne omenjamo ponosa, ki ga boste občutili, ko boste utrgali prvi paradižnik in odrezali glavo solate, ki ste jo pridelali sami.