Počitniški izlet z otroki v osrednji Sloveniji: Limbarska gora

Počitniški izlet z otroki v osrednji Sloveniji: Limbarska gora (foto: DDD) DDD
28. 10. 2020

Limbarska gora je ena najbolj razglednih gora v ljubljanski kotlini. »Kraljuje« nad moravško kotlino na jugu in nad dolino Črni graben ter je z več strani lahko dostopna, tudi z avtom ali kolesom, ne le peš. Odličen izlet tudi z majhnimi otroki.

DDD

Na Limbarski gori stoji arhitektonsko zanimiva cerkev postavljena v 17. stoletju, današnji baročni videz pa je dobila v 18. stoletju.Z vrha se ob lepem vremenu ponudi krasen razgled na Kamniške planine, Julijce - vse do Triglava, sosednje zasavske in dolenjske hribe in na ljubljansko kotlino. Vrh Limbarske gore z obema kapelicama vzhodno in zahodno od cerkve je od leta 1999 razglašen za kulturni in zgodovinski spomenik.

DDD

Od Ljubljane je oddaljena približno 30 km. Dostop na Limbarsko goro je možen iz več smeri: iz Moravč, lukoviške strani, Blagovice, Zgornjih Lok, Spodnjih Lok, Krašnje, Mlinš in Trojan prek Golčaja. Vse poti so lahke in dobro označene.

DDD

Do vrha gore je iz Moravč približno 1 uro in pol hoda, iz Trojan in Izlak pa 2-3 ure.

Preberite še: Osrednjeslovenska regija: Sveti Primož (in sv. Peter) nad Kamnikom ali Hiter izlet v dežju ali soncu – na Orle na reberca, vampe in šmorn