Očarljivi Štanjel in prijetna Fabianijeva pot, dolga le 3 kilometre

Očarljivi Štanjel in prijetna Fabianijeva pot, dolga le 3 kilometre (foto: DDD) DDD
26. 2. 2021

Če ste za letos vsaj pri sebi zaključili z zimo in zimskimi športi, potem jo mahnite na Kras, ki ponuja številne lepe izlete, kratke vzpone in mirne kotičke. Mi smo jo mahnili v Štanjel, kjer trenutno vladata blažen mir in tišina.

Štanjel na griču Turn je terasasto razporejeno slikovito kraško naselje v občini Komen. Za kraj s 357 prebivalci so značilne ozke ulice s kamnitimi hišami, ki vsebujejo raznolike kamnoseške izdelke.

DDD

Izjemnost vasi dajejo Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt, ki že tisočletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa.

DDD

Grič Turn je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini. Iz obdobja antike so ohranjeni ostanki rimske utrdbe, imenovani Gledanica, v srednjem veku pa je na terasah nastalo naselje stanovanjskih hiš.

DDD

Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Za obrambo pred turškimi vpadi so naselje v 15. stoletju obdali z obzidjem. Vrhunec razvoja je Štanjel doživel v 16. in 17. stoletju. Iz tega časa izvira zasnova naselja z ozkimi ulicami in večina arhitekturnih značilnosti stavb.

DDD

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat slavni arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Daljnovidno in inovativno je obstoječi prostor nadgrajeval z rešitvami, ki so staro naselje prilagajale potrebam sodobnega življenja. Ob tem je dosledno ohranjal duha kraja, obnovljenim objektom pa je vizionarsko namenjal novo rabo. Najbolj opazno njegovo delo je čudovit Ferrarijev vrt s parkom.

DDD


Fabianijeva pot je 3 km dolga krožna pešpot med Štanjelom in sosednjo vasjo Kobdiljem. Učna pot vas pelje mimo najlepših arhitekturnih stvaritev velikega arhitekta Maksa Fabianija, ki je bil v teh krajih domačin saj je bil rojen v Kobdilju.

Preberite še: Stari grad Smlednik ali Stari grad Kamnik