Zakaj je lanska Naj planinska pot odprta šele letos? (+ kateri pohodniki jo lahko obiščejo)

Zakaj je lanska Naj planinska pot odprta šele letos? (+ kateri pohodniki jo lahko obiščejo) (foto: PZS) PZS
19. 7. 2022

Vsako leto pohodniki glasujejo za Naj planinsko pot, ki je deležna obnove in ponovnega odprtja. A zakaj je sedaj trajalo toliko časa?

Tudi letos smo izbrali Naj planinsko pot, ki ji bodo namenjena sredstva za obnovo, potem pa se bodo pohodniki spet lahko varno sprehodili po njej. Spada med zelo zahtevne zavarovane poti. Veste, katera je? Preverite tukaj: Nova naj planinska pot spada med najdaljše in najzahtevnejše slovenske zavarovane poti! 

Lani ste za Naj planinsko pot izbrali Koroško Rinko, ki tako kot letošnja zmagovalka spada med zelo zahtevne planinske poti. Že nekaj let je bila zaprta, sedaj pa v varnejši in prenovljeni podobi spet vabi nove planince. Za obnovo so poskrbeli markacisti Planinskega društva (PD) Kranj in tehnična ekipa markacistov Planinske zveze Slovenije (PZS). 

Zakaj pa je odprta šele letos? 

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so morali markacisti na nekatera vzdrževalna dela počakati vse do letošnje planinske sezone. Kaj so morali popraviti? "Zamenjane so jeklenice in klini, pot je na novo označena. V krušljivem delu smo poiskali in uredili 'obvoz' v trdnejši skali. Vse izkušene planince zato vabimo, da se iz Kranjske koče na Ledinah ponovno povzpnejo na Koroško Rinko, od koder je čudovit razgled. V gorah nad Jezerskim, kamor sodi tudi Koroška Rinka, prav gotovo očara prvobitni in divji svet, kamor ne zahaja veliko planincev,« je povedal Miha Marenče, predstavnik Planinskega društva Kranj.

Ne more vsak na obnovljeno planinsko pot ...

Čeprav pot v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp ljubitelje gora ter planin navdušuje z izjemnimi razgledi na okoliške vrhove, je za njen obisk potrebna ustrezna pripravljenost. Gre namreč za zelo zahtevno planinsko pot, ki se kmalu po zložnem začetku po klinih in jeklenicah vzpne čez strma severna pobočja. Planinci, ki se bodo podali nanjo, naj zato ne pozabijo na osnovno opremo za visokogorje: visoke ali polvisoke čevlje z dobrim podplatom, čelado, plezalni pas, samovarovalni komplet in rokavice.

...  lahko pa ČISTO VSAK sodeluje v nagradnem pohodniškem izzivu! 

Ker vas veliko obožuje hojo, smo se v uredništvu odločili, da vas v sodelovanju z Mladinsko knjigo malce nagradimo in spodbudimo, da obdržite ta zdrav hobi. Želimo si, da bi se izziva udeležili v kar največjem številu, zato lahko sodeluje ČISTO VSAK: otroci, odrasli, starejši ... 

3 srečneže bomo nagradili s knjižico Moj planinski dnevnik s katero bo pohodništvo še zabavnejše. Kako do nagrade, preverite tukaj: Nagradni pohodniški izziv: Aktivni v hribe! Podarjamo lepe nagrade za navdušene pohodnike

Mladinska knjiga

Vir: PZS