Ideja za izlet: Jezersko - sprehodite ali zapeljite se do čudes in umirite dušo v srečanju s stoletnimi gozdovi

Ideja za izlet: Jezersko - sprehodite ali zapeljite se do čudes in umirite dušo v srečanju s stoletnimi gozdovi (foto: Arhiv jezersko.info) Arhiv jezersko.info
28. 5. 2022

Jezersko – majhna ledeniška dolina med Karavankami in Kamniško-Savinjskimi Alpami je resnično pravi raj na Zemlji. Če še niste odkrili lepot Jezerskega, je zdaj idealen čas.

Za letošnjo poletno sezono so na Jezerskem namreč pripravili številne nove aktivnosti.

Jezerska štorija - za en dan se boste lahko spremenili v pastirja

Jezerska štorija – ime izhaja iz knjige Andreja Karničarja, v kateri je zbral zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu – je etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje.

Gre za zanimive dogodke, ki so primerni za vsakogar, ki ga privlači zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika, pojasnijejo na TIC-u.

Vsebina letošnje Jezerske Štorije bo res unikatna:

  • Za en dan se boste namreč lahko spremenili v pastirja in odnesli sol ovcam v planino, lahko boste uživali v zdravilnih energijah gozda, si sami izdelali unikaten spominek iz ovčje volne ali pa raziskovali skrite kotičke Jezerskega z vodnikom.

Na Jezerskem na kolo

Arhiv jezersko.info

Ponovno je zaživela tudi Jezerska kolesarska pot, ki bo skupaj s prvo etapo turno kolesarske poti Trans Karavanke poskrbela za nasmešek prav vsakega gorskega kolesarja.

Jezerska kolesarska pot je primerna tudi za cestna kolesa, treking in e-kolesa, saj gre za kombinacijo gozdnih prometnic in krajše odseke asfalta v skupni dolžini kar 50 km.

  • Prva krožna trasa vodi v dolino Ravenske Kočne in je položnejša od ostalih dveh tras ter tako idealna za rekreativce in najmlajše.
  • Najdaljšo traso boste našli v idilični dolini Komatevra ob reki Kokri (trenutno je zaradi podora prevozna le v eno smer).
  • Tretja trasa pa vas popelje vse do mejnega prehoda Jezerski vrh ter naprej do zapuščene Ankove karavle, od koder se vam odprejo čudoviti razgledi na celotno  Jezersko dolino.

V Turistično informacijske centru Jezersko si lahko izposodite nova gorska in treking kolesa, cestni kolesarji pa se lahko prijavite na 1. Jezerski kolesarski izziv, ki ga organizira podjetja Park Jezersko.

Gozdna doživetja ...

V začetku julija bodo zaživela še inovativna gozdna doživetja s trajnostno noto – Exploring Forest

Za projektom stojita Andreja Košir in Matjaž Skubic, par, ki do neokrnjene narave Jezerskega goji prav posebno spoštljiv odnos. Na Andrejo in Matjaža, ki sta si na Jezerskem pred skoraj šestimi leti ustvarila dom, so poleg mogočnih vršacev prav poseben vtis naredili tudi prostrani gozdovi.

Svojo ljubezen do gozda kot edinstvenega naravnega prostora sta želela približati ljudem in jim pokazati, da je gozd veliko več kot le prostor, kamor se navadni smrtniki navadno odpravimo po gobe ali druge gozdne sadeže, gospodarstvo pa ga izkorišča za sečnjo.

»Dejstvo je, da se, ko smo v naravi, takoj počutimo bolje. Prav tako drži kot pribito, da pomanjkanje stika z naravo ne vodi le do slabšega počutja in razpoloženja, ampak lahko resno vpliva na naše zdravstveno stanje.

To zavedanje je še toliko bolj pomembno v sodobnem času, ko s(m)o številni ljudje prezaposleni, preobremenjeni in dobesedno odvisni od elektronskih naprav, posledično pa popolnoma odtujeni od narave.

Zato so trenutki, ki jih posameznik preživi v naravi, odklopljen od elektronskih naprav, ključnega pomena za vzdrževanje njegovega zdravja in dobrega počutja.

S konceptom gozdnih doživetij zato želiva ljudi spodbuditi, da v naravi preživijo več časa, najin namen pa je med drugim širšo javnost izobraževati tudi o izjemnem potencialu gozda na področju zdravja in dobrega počutja. In Jezersko, kjer ne rečemo zaman, da je narava najlepša, je idealno okolje za tovrstne aktivnosti,« pove Andreja Košir.

Kot še doda, ju je z možem pri snovanju koncepta butičnih gozdnih doživetij vodil moto »Manj je bolje«, kar v praksi pomeni, da v gozdu ni bil narejen noben fizični poseg.

Za vse, ki si želite gozd doživeti drugače

1. Gozdne kopeli

Andreja Košir pojasni, da bodo pod blagovno znamko Exploring Forest, kot sta jo poimenovala, letos zaživela tri doživetja: »Obiskovalcem Jezerskega bomo ponudili izkušnjo gozdne kopeli, s pomočjo katere se bodo ti lahko dobesedno »okopali« v zdravilnih energijah gozda ter iz njega odšli mirnejši in bolj povezani s sabo.

Prisotno preživljanje časa v gozdu namreč blagodejno dene tako našemu telesu kot duši. O pozitivnih učinkih gozdnega kopeljenja je na voljo tudi vedno več izsledkov različnih raziskav, ki so med drugim pokazale, da gozdna kopel pozitivno vpliva na obvladovanje anksioznosti, depresije, motenj razpoloženja, izgorelosti in stresa kot posledice življenjskega sloga, pa pomaga pa tudi pri krepitvi splošne imunosti.«

2. Gozdni joga studio

Primož Šenk

V gozdu bo deloval tudi čisto pravi gozdni joga studio, v katerem bodo obiskovalci to starodavno prakso doživeli na popolnoma drugačen način.

»Ko jogo izvajamo zunaj, na svežem zraku, se vsi njeni pozitivni učinki le še dodatno izrazijo. Nobenih zadušljivih dvoran, le čisti gorski zrak in čarobno gozdno okolje. Je lahko še kaj boljšega kot to?« v smehu doda Andreja Košir.

3. Poslušanje zvoko gozda

Kot tretje doživetje pa bosta Andreja Košir in Matjaž Skubic obiskovalcem ponudila izkušnjo poslušanja zvokov gozda.

Matjaž Skubic pojasnjuje, da je gozd, če se ustavimo in mu resnično prisluhnemo, še kako živ.

»Zares je fascinantno, kako se gozd spreminja in dneva v dan, iz ure v uro. Iz lastnih izkušenj lahko povem, kako pomirjujoče in sproščujoče je poslušanje naravnih zvokov. Mislim, da je v sodobnem svetu, ko smo večinoma obdani z nenaravnimi zvoki, to krasna izkušnja in pravi balzam za dušo,« pove.

Primož Šenk

Pri tej izkušnji boste rokovali s posebno snemalno opremo, vse zvoke, ki jih boste »ulovili« v gozdu, pa boste po koncu izkušnje dobili tudi v dar na USB ključku. Tako boste izkušnjo v udobju svojega doma lahko podoživljali znova in znova.

Vsa doživetja bodo potekala v zelo majhnih skupinah, saj se želita Andreja in Matjaž vsakemu obiskovalcu zares posvetiti in mu omogočiti izkušnjo na najvišji ravni.

Več informacij preverite na www.jezersko.info in exploringforest.com

Po obisku Jezerskega, pa se podajte še sem: