Izbrati šport zase

12. 6. 2007

Postavite si cilje, ki jih želite doseči. Ti naj bodo po­stopni, majhni in realni. Poiščite jih v spodnji razpredelnici in bodite aktivni!

TEK

Na kaj vpliva: tek vpliva na razvoj vzdržljivosti, zato postopno podaljšujte eas teka ali preteeene kilometre. Ohranja vitalnost oz. izboljšuje dihalni ter sreno-žilni sistem. Vkljueuje mišice celega telesa, zato pri teku porabimo veliko energije.

Kako pogosto: po stezah tecite 2- do 5-krat na teden, za najmanj 30 minut. Tecite v pogovornem tempu (tako da vmes lahko še govorite), zelo dobrodošel pa je merilnik srenega utripa.

Za koga: primeren šport za vse, ki nimajo težav s koleni in imajo dobro tekaško obutev.

ROLANJE

Na kaj vpliva: z rolanjem razvijamo ravnotežje in koordinacijo. Vzdržljivost pa le takrat, ko je naša vadba dolgotrajna in zelo aktivna. Vadba na rolarjih krepi mišice nog in zadnjice.

Kako pogosto: zarolajte 2- do 5-krat na teden po 1 uro.

Za koga: za vse lastnike primerno vzdrževanih rolarjev in lastnike popolne zaščitne opreme. Ne pozabite, da je varnost na prvem mestu – ne glede na to, ali rolate po parkirišču, kotalkališču ali ste udeleženi v prometu!

PILATES

Na kaj vpliva: z vajami pilatesa krepimo mišice celega telesa in zavestno vplivamo na pravilno telesno držo pri hoji in sedenju. Naj vam slednje preide v navado! S pilatesom razvijamo tudi gibljivost in krepimo respiratorni sistem.

Kako pogosto: vzemimo si čas 2- do 4-krat na teden za 1 uro. Doma, v naravi ali v pilates centru pod nadzorom inštruktorja z veljavno licenco.

Za koga: primeren šport za vse zdrave športnike in športnice.

KOLESARJENJE

Na kaj vpliva: na kolesu razvijamo moč in vzdržljivost, krepimo predvsem mišice nog, vplivamo na srčno-žilni in dihalni sistem. Izbirajte ceste z manj prometa in se nadihajte svežega zraka.

Kako pogosto: kolesarimo redno 2- do 4-krat na teden vsaj 30 minut; občasno pa si privoščimo kakšen daljši izlet.

Za koga: za vse, ki imate kolo in zaščitno čelado, poznate prometna pravila za kolesarje, ali pa se radi vozite po gozdnih cestah in poslušate ptičje petje.

PLEZANJE

Na kaj vpliva: plezanje vpliva na razvoj moči, ravnotežja in koordinacije, predvsem pa na obvladovanje svojega telesa in misli. V plezalski steni urimo našo vzdržljivost oz. trmo, ki nam pride še kako prav, kadar želimo z glavo skozi zid. Včasih je dobro zamenjati dvoransko plezalno steno za steno v naravi – pri tem ne pozabite na ustrezno varovanje.

Kako pogosto: v plezališče se odpravite 2- do 4-krat na teden in si dajte duška.

Za koga: vsi, ki imate predpisano plezalno opremo in zanesljivega plezalnega partnerja.

VODNA AEROBIKA

Na kaj vpliva: razgibavanje v vodi vpliva na razvoj motoričnih sposobnosti, med katere uvrščamo vzdržljivost, moč in koordinacijo, ter funkcionalnih sposobnosti – dihalnega in srčno-žilnega sistema.

Kako pogosto: odpravimo se v bazen 2- do 4-krat na teden za 1 uro.

Za koga: za vse športnike in športnice, še posebej starejše in tiste s težavami v križu in sklepih. Pridružite se skupini in uživajte v sprejemanju in širjenju dobre volje! Ravno skušina vas lahko motivira za vadbo.

PLAVANJE

Na kaj vpliva: redno plavanje vpliva na razvoj naše vzdržljivosti in krepi dihalni sistem. Vključuje mišice celega telesa, zato ga mnogi označujejo za popolno poletno rekreacijo.

Kako pogosto: zaplavajte 2- do 5-krat na teden po 1 uro. Na morskem oddihu pa eas lahko krepko podaljšate, z vmesnimi počitki.

Za koga: primeren za vse plavalce! Priporočljiv šport za tiste, ki imajo težave s križem, bolečine v sklepih ali prekomerno telesno težo.

POHODNIŠTVO

Na kaj vpliva: vpliva na vzdržljivost, srčno-žilni sistem. Aktivne so mišice celega telesa, predvsem noge. Koordinacija s palicami pa vključi še aktivnost rok.

Kako pogosto: vzemite palice v roke 2- do 5-krat na teden in postopno podaljšujte svoje pohode v naravo.

Za koga: primerno je za vse s kakovostno pohodniško obutvijo, poznavanjem poti in gora. Pri odhodu v hribe ne pozabite na vodo in vodnik ali karto, v žep pa vtaknite še kompas – za vsak primer.

PLES

Na kaj vpliva: ples vpliva na koordinacijo gibanja, vzdržljivost, ritmienost, pravilno telesno držo in ustvarjalnost. Predvsem pa vpliva na vaša eustva in dobro poeutje. Prepustite se dobri glasbi in predajte vajeti v roke vašemu soplesalcu.

Kako pogosto: vsakodnevno – najbolje pred zajtrkom ali po lahki večerji . . Nikoli ni prepozno za ples!

Za koga: za čisto vsakega človela: lahko solo, v dvoje ali v skupini. Kakor je vam ali vašemu partnerju ljubše!

Urška Hafner

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri