Kaj se dogaja z olimpijskimi igrami? To so vse informacije, ki jih imamo v tem trenutku!

Kaj se dogaja z olimpijskimi igrami? To so vse informacije, ki jih imamo v tem trenutku! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 3. 2021

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da smo morali olimpijske igre prestaviti za eno leto. Kako trenutno kaže z izvedbo, kakšni bodo ukrepi in kdo bo lahko dogajanje spremljal v živo? Preverite vse, kar vemo do sedaj. 

"Olimpijske igre Tokio 2020 so odpovedane," so lani marca sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja. Potekati bi morale med 24. julijem in 9. avgustom 2020. Nov datum je 23. julij (konec 8. avgust). 

Zaradi pandemije koronavirusa Covid-19 je izvedba olimpijskih iger še precej v zraku, a vendar že vemo nekaj podrobnosti:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tokyo 2020 (@tokyo2020)

Predsednik do leta 2025 ostaja Thomas Bach

Nemec Thomas Bach bo še štiri leta ostal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka), njegov prvi mandat pa je trajal 8 let. Bach si je z ekipo ZRN na sabljaškem tekmovanju OI leta 1976 v Montrealu prislužil zlato olimpijsko medaljo. Njegovo predsednikovanje pa si bomo zapomnili po prvi zgodovinski prestavitvi olimpijskih iger (zaradi pandemije Covida-19). 

Olimpijske igre prvič brez gledalcev?

25. marca bomo prižgali olimpijsko baklo, slovesnost pa bi si po prvih informacijah lahko ogledalo 3000 olimpijskih navdušencev. Ker se organizatorji bojijo prevelikega druženja in s tem širjenja virusa, naj bi vsak čas odpovedali vseh 3000 obiskovalcev, vendar novice še niso potrdili. Javnost naj bi imela možnost, da si štafeto ogleda posamično na poti. V vsakem primeru bi za obiskovalce veljala stroga pravila s prepovedjo navijanja in obveznim nošenjem maske.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tokyo 2020 (@tokyo2020)

Kako pa bo z obiskom olimpijskih iger za gledalce?

Anketa dnevnika Yomiuri Shimbun je pokazala, da si več kot 75 odstotkov Japoncev ne želi tujih gledalcev. Tokijski organizatorji so dejali, da nameravajo končno odločitev o tem sprejeti še ta mesec, najverjetneje še pred začetkom potovanja olimpijske bakle. 

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na japonsko agencijo Kyodo News, pa bodo olimpijske igre v Tokiju potekale brez tujih gledalcev. Tako naj bi se odločila japonska vlada. Vzrok je strah pred širitvijo okužb, ki bi jih lahko obiskovalci iz tujine razširili v državi prirediteljici iger. Uradno odločitev (kot že omenjeno) naj bi organizatorji sporočili po srečanju lokalnih in nacionalnih oblasti s predstavniki mednarodnih olimpijskih in paraolimpijskih komitejev.

Že zdaj pa je Predsednica organizacijskega odbora Seiko Hashimoto v pogovoru za lokalne medije sporočila, da je možnost prihoda družin športnikov na Japonsko, kot izjema splošne prepovedi prihoda tujim športnim navdušencem, malo verjetna. Očitno bodo tudi oni svoje bližnje tokrat spremljali preko televizijskih ekranov. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tokyo 2020 (@tokyo2020)

Športniki na prednostnem seznamu cepljenja?

Počasnost cepljenja proti Covidu-19 lahko ogrozi enake možnosti športnikov, zahteve za prednostno cepljenje olimpijcev pa so vedno bolj glasne. Slovenijo bo zastopalo približno 200 olimpijskih kandidatov, zgodnje cepljenje pa je lahko zelo velika prednost. 

"Skupaj z direktoratom za šport smo na pristojno ministrstvo že januarja poslali ustrezen predlog. V prvi vrsti gre za prednostno cepljenje kandidatov za nastop na olimpijskih in paraolimpijskih igrah, kar bi jim omogočilo mirne priprave," je povedal generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko. Dodaja, da v strategiji cepljenja športniki še niso uvrščeni dovolj visoko na seznam, zato so predlog prejšnji teden ponovili in upajo, da bo imelo ministrstvo pod vodstvom novega ministra Janeza Poklukarja več posluha.  

Zgodnje cepljenje bi športnikom omogočilo mirne priprave, saj ne bi na vsakem koraku tvegali okužbe in se bali, da bodo obtičali v karanteni, ali v najslabšem primeru celo odpovedali nastopa na OI. 

Japonsko mesto Sabae odpovedal priprave za kitajske telovadce

Kitajski telovadci so sklepni del priprav na OI hoteli opraviti v deželi vzhajajočega sonca, ki je tudi uradni partner olimpijcev sosednje države. Ker se pandemija še ni umirila, so priprave na koncu odpovedali. Kot razlog so navedli težave pri zagotavljanju varnosti za telovadce in domače prebivalstvo.

V prizadevanju za ohranitev dobrih odnosov s Kitajsko že iščejo načine, kako bi drugače lahko podprli kitajske športnike.