5 dobrih razlogov, zakaj izbrati hojo

5 dobrih razlogov, zakaj izbrati hojo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2021

Kako človeka, ki se mu vsakršen koncept rekreacije upira, prepričati, da naredi nekaj dobrega zase? Da postane vsaj malo aktiven.

Moj svet pisunstva in zlaganja besed zadnjih nekaj let obstaja vzporedno z zelo strogim, neizprosnim poslovnim svetom. V tem svetu ne sodelujem, ampak ga kot kakšen amaterski antropolog z velikim zanimanjem opazujem.

To je svet, ki zahteva drugačen profil človeka, 'drugačno žival', bi rekli ti, ki si blizu mene podajajo nerazumljive tabelice, dolgovezna poročila in nervozno krožijo po sobi, ko govorijo.

Delajo veliko, preveč, seveda, ker je biti deloholik v njihovem svetu največji kompliment, vzporedno s tem pa seveda vsakršno skrb za svoje telo postavljajo čisto na dno prioritetne lestvice. Temu se posvetijo takrat, ko jih na to spomni kakšna bolečina v hrbtu, kakšna podivjana migrena, kakšen respiratorni krč, za katerega ne vedo, ali je infarktnega ali zgolj stresnega značaja.

Eno teh 'drugačnih živali' je pred časom v roke dobila uveljavljena fizioterapevtka.

Zgrožena nad stanjem, ki je po njenih besedah tik pred kritičnim, je predlagala te in one vadbe. Fitnes. Pilates. Joga. Voden trening. Karkoli.

A to je govorila človeku, ki za takšne stvari nima niti volje niti discipline. Vsa energija in pozornost je usmerjena v posel. Je tu sploh kakšna rešitev? "

Potem pa samo hodite," je velela. In v tem se je zasvetila morebitna rešitev.

Najbolj naravni način rekreacije

Hoja je enostavna. Je naravna. Je organska. In ko se je lotimo, se ne zdi prisiljena, saj ima vedno neki cilj. Kako edinstvena rešitev za ljudi, ki jih volja po obisku fitnesa mine že, če nimajo opranih ustreznih nogavic in ki jih tudi plačana večmesečna članarina ne privleče na blazino lokalnega joga centra.

Začetki so enostavni – sprehod po soseski, ki se mu vedno doda še kakšno ulico ali ovinek več. Pa potem naskok bližnje planote. Na Golovec ali na Šmarno goro, če ste ljubljanska srajca. Pozneje na Žmitkov špic ali morda celo do Češke koče, če vas ne moti, da je tu in tam že kakšna čisto prava skala. In na koncu morda še celo na Triglav, kot se za klenega Slovenca spodobi.

Zakaj je hoja lahko vaša primarna aktivnost?

Ker ima kopico pozitivnih učinkov, obenem pa ni tako agresivna do vaših kolen kot tekanje po mestnih pločnikih in še zdaleč ne tako monotona, kot kampiranje trenažerjev v bližnjem fitnesu.

Profimedia

1. Izboljša vaše splošno počutje

Kot tisti kozarec vina (no, morda trije kozarci vina) po napornem dnevu, ki vam končno omogočijo, da spet dihate s prepono in slišite petje ptičev, je hoja veliko cenejši in precej bolj zdrav način za doseganje enakega rezultata. Raziskave so namreč pokazale, da redni sprehodi modificirajo naš živčni sistem do te mere, da se nam opazno zmanjšajo občutki jeze in sovražnosti.

Če na sprehod povabite še koga – partnerja, prijatelja, soseda – interakcija med hojo dodatno izboljša počutje. In še to – čeprav smo zimo že preživeli, sprehodi v zimskih mesecih omogočijo, da se vsaj malo izpostavimo še tako skritim sončnim žarkom in se tako lažje borimo s tisto tipično zimsko utrujenostjo, žalostjo in vsesplošnim razočaranjem nad vso sivino, ki kar traja in traja.

2. Pospešuje ustvarjalnost

Imate ustvarjalno blokado? Morate začeti pisati knjigo, članek, seminarsko ali poročilo za jeznega šefa, pa ne najdete misli za uvodni stavek? Pojdite na hiter sprehod. Študija iz leta 2014, v kateri so preiskovali kognitivno delovanje v navezavi z rekreacijo, je odkrila, da prav hoja najbolje sproži naše ustvarjalne sokove. Ste kdaj opazili, da lažje razmišljate, če se sprehajate po sobi? No, pomislite šele, kaj lahko potem naredi en pravi sprehod!

3. Zmanjšuje se možnost kroničnih bolezni

Tu spregovori dobra stara statistika, ki pravi, da redni sprehodi pomagajo uravnavati krvni tlak (na testiranjih z bolniki z visokim pritiskom je ta v povprečju padel za 11 točk), s tem pa se zmanjša možnost infarkta za 20 do 40 odstotkov. Najboljši učinki so, kadar s sprehodi dosežemo predlagano normo tedenske rekreacije, ki predpisuje 30 minut neprekinjene aktivnosti vsaj 5-krat tedensko.

4. Hoja poskrbi za lepe noge

Morebiti se zdi popolnoma plastičen razlog, a pri tem mislimo na več kot le čvrsta stegna in sloka meča. Krvožilni sistem v mečih in stopalih, ki vključuje mišice in ožilje, zdravniki poznajo tudi kot 'drugo srce', saj ta sistem omogoča pošiljanje krvi iz najnižjih delov telesa nazaj proti srcu in pljučem. Hoja okrepi ta sistem in omogoči zdrav pretok krvi, s tem pa pomaga pri težavah s krčnimi žilami in sindromom nemirnih nog (tisto, ko sredi noči gnetete svoje gležnje, ker vam nenavaden občutek v nogah ne pusti spati).

5. Pomaga pri izgubi odvečne telesne teže

Dokler se sprehajate med izložbami in od doma do bližnje kavarne, to resda ni zahtevna kardiovadba, a z rednim sprehajanjem si boste hitro zaželeli daljše poti in zahtevnejše ture, s tem pa bodo prišli tudi opazni rezultati. Redna hoja namreč pomaga izboljšati telesni odziv na inzulin, s tem pa se lažje znebite odvečne maščobe v predelu trebuha. Dnevni sprehodi izboljšajo metabolizem s kurjenjem dodatnih kalorij, obenem pa preprečujejo, da bi izgubljali tudi mišično maso, kar je še toliko bolj pomembno pri starejših ljudeh.

Napisal: Darjo Hrib

Ideje za izlete:

  1. Ideja za izlet: Jezersko
  2. Lambergova pot
  3. Na Kofce na štruklje
  4. S kolesom iz Vipave do slikovitega Štanjela
  5. Rabeljsko jezero
  6. Na Špik
  7. Šunikov vodni gaj