Kako izbrati primerno obutev za vsak šport

Kako izbrati primerno obutev za vsak šport (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2017

Če se odločite za vadbo, lahko izbirate med veliko različnimi športi in aktivnostmi. Tek, pilates, tenis, aerobika, pohodništvo ... Pri vseh pa morate biti pozorni na obutev. Od te je namreč odvisno, koliko bodo trpela vaša stopala. Preverite, kakšne lastnosti imajo čevlji za različne aktivnosti.

Tek

Nakupa kvalitetnih tekaških čevljev ne boste nikoli obžalovali. Obutev, ki se ne prilagodi vašim potrebam in vadbi, lahko vodi v hude nevšečnosti. Dober tekaški čevelj nudi ravno pravšnjo mehkobo, prožnost in poskrbi, da noge dihajo. Da bi najlažje izbrali primerne čevlje, ugotovite, kakšen tip stopal imate: z manjšim, normalnim ali visokim lokom. O ostalih značilnostih se lahko pozanimate v specifičnih trgovinah, ki nudijo analizo stopal.

Pohodništvo in hoja

Pohodni čevlji so dobra izbira, če je to osnovna aktivnost, ki ji namenite največ časa. Nekatere čevlje za tek lahko uporabite tudi pri hoji, v obratni smeri pa žal ne. Pohodna obutev se bolje prilagodi prstom in je opremljena z bolj trdo oporo tam, kjer sila najbolj pritiska na nogo.

Aerobika in ekipni športi

Pri aerobiki je obutev prirejena tako, da lahko v njej poleg hoje in teka izvajate še številne druge aktivnosti. Primerna je tudi, če se radi udeležujete skupinskih športov in vadba ni osrednji del vašega urnika. V takem primeru je bolje (in ceneje), če kupite takšne čevlje, kot več parov za vsako priložnost posebej. Za takšno obutev je značilen širši podplat, stranska opora (za aktivnosti, ki zahtevajo tudi premikanje v stran in ne le naprej), dodatna opora v petah in sprednjem delu stopala. Stranska opora je pomembna predvsem pri gibih, ki so značilni pri aerobiki in podobnih aktivnostih.

Če se redno ukvarjate z določenim športom, na primer tenisom ali košarko, je pametneje investirati v čevlje, ki so namenjeni prav tej aktivnosti.

Kolesarjenje

Čevlji za kolesarjenje imajo tog podplat, ki nudi oporo in učinkovito prenaša energijo, ko zavrtite pedalo. Prav tako ščitijo noge med vožnjo, učinkoviteje preprečujejo krče in utrujenost, kot če bi se na kolo usedli z navadnimi športnimi copati. Kakšen čevelj potrebujete, je odvisno od pedala na vašem kolesu. Navadno ne zahteva posebne obutve, medtem ko pri takih, kjer čevlje lahko zapnete, potrebujete posebno obutev s prirejenim podplatom.

Preberite tudi: