25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako okrevati po maratonu (ali drugem športnem dogodku)

Kako okrevati po maratonu (ali drugem športnem dogodku) (foto: profimedia) profimedia
20. 6. 2018

Poletje in jesen kličeta po maratonih in drugih športnih tekmovanjih, kjer lahko preizkusite svoje sposobnosti in preverite, kako dobro ste trenirali. Da boste nared za novo vadbo ali bližajoči se dogodek, je tu nekaj priporočil, ki vam pomagajo pri okrevanju.

Udeležba na športnem dogodku je odlična zamisel, če se želite spodbuditi do še boljših rezultatov in pomeriti s podobnimi športniki. Vendar ne pozabite, da je vedno pomembneje sodelovati kot zmagati in si ne vzemite preveč k srcu, če se kdaj ne boste izkazali najbolje. Tudi najboljšim športnikom se zgodijo ponesrečeni nastopi.

Da boste pripravljeni na nov trening ali prihodnji športni dogodek, ki ste si ga zadali, ne pozabite na nekaj priporočil. Nekatera so vam verjetno že znana, drugih pa se boste zlahka privadili.

1. Počasi napolnite zaloge energije

Ključ je v besedi počasi. V toplih dnevih boste čutili potrebo, da naenkrat spijete veliko količino mrzle vode. Vendar je veliko bolje, da pijete počasi in dovolite telesu, da napolni zaloge. Enako ravnajte s hrano. Ne zaženite se v prvi prigrizek, ki vam pride pod roke, ampak sami pripravite hranljiv obrok, ki bo vseboval tudi beljakovine. Te namreč pomagajo pri postopku celjenja, zato bo okrevanje še malce hitrejše.

2. Preoblecite se v eni uri od konca aktivnosti

Na športni dogodek vedno prinesite sveža oblačila, v katera se boste lahko preoblekli, ko prečkate cilj. Če imate možnost, se vsaj na hitro oprhajte, v nasprotnem primeru pa uporabite vlažilne robčke in se znebite potu na telesu. Vlažno okolje je namreč odlično za razmnoževanje bakterij, ki lahko privedejo do zdravstvenih težav.

3. Gibajte se

Najslabše, kar lahko naredite po maratonu ali drugem športnem tekmovanju je, da se zleknete na kavč in popoldne preživite pred televizijo. Privoščite si vsaj krajši sprehod ali drugo lažjo aktivnost, takoj po tekmi pa obvezno naredite vaje za raztezanje in preprečite mišične krče.

4. Analizirajte tekmo

Če tega še ne počnete, je skrajni čas, da pričnete in spremljate napredek. Beležite vse:

  • kako dolgo ste se pripravljali
  • kaj ste počeli na treningih, ki so služili kot priprava
  • kako ste se prehranjevali in kako ste se hidrirali
  • kakšen je bil rezultat tekmovanja.

Nato vse zbrane informacije primerjate z rezultati s treningov. Ste nastopili boljše, slabše ali prav tako, kot na običajni vadbi? Vpogled v pripravo na dogodek pa vam bo v pomoč naslednjič, ko boste trenirali za podobno tekmovanje. Ko boste zbrali več analiz, preverite, kdaj ste dosegli najboljše rezultate in kako ste se takrat pripravljali.

5. Lahek trening v naslednjih dneh

V nekaj dnevih po športnem dogodku opravite lahke treninge in se ne trudite dosegati novih časovnih rekordov. Dovolite si oddahniti od adrenalina in naprezanja, s katerim ste obremenili telo in se počasi spet spravite v formo. Dovolj bo že nekaj razteznih vaj, počasen tek in lažja različica vadbe, ki jo opravljate običajno.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri