Za vse, ki obožujete adrenalin: 6 norih kolesarskih parkov po Sloveniji (tudi za začetnike!)

Za vse, ki obožujete adrenalin: 6 norih kolesarskih parkov po Sloveniji (tudi za začetnike!) (foto: Profimedia) Profimedia
1. 6. 2021

Če s kolesom radi zavijete na stranske neuhojene poti, je to najbolje storiti v nadzorovanem okolju, ki vam bo še vedno dopustilo raziskovanje in preizkušanje svojih meja. Obiščite kolesarske parke po Sloveniji. 

Zakaj si ne bi v toplih dnevih Slovenije ogledali tudi na kolesu? Če vam običajne poti ne ustrezajo in imate radi hitrost ter adrenalin, potem se ustavite v katerem od kolesarskih parkov in si ne pozabite ogledati tudi okolice. 

Pred tem pa še opozorilo: če gorskega kolesa še niste uporabljali, se najprej posvetujte z gorskim vodnikom, ki vas bo naučil osnovne drže in drugih osnov, da boste lahko varno uživali. 
Profimedia

6 norih kolesarskih parkov po Sloveniji: 

1. Kolesarski park Krvavec

Krvavec verjetno obiščete predvsem v zimskih dneh, ko na njem pripravijo smučarske proge, a je lokacija zanimiva tudi poleti. Z raznolikimi traili ponuja pestro adrenalinsko doživetje. Iz doline vas (kot že veste) na Krvavec odpelje kabinska žičnica, dostop je mogoč tudi z avtomobilom.

Park se nahaja ob smučišču, prekolesarili pa boste lahko kar 30 km označenih  poti in spustov za različne okuse ter stopnje kolesarskega znanja. Če se boste z gorskim kolesom spustili prvič, bo za vas kot nalašč kolesarska pot Bambino. Rock’n’Flow pa bo všeč tistim, ki iščejo dolge spuste in so vešči kolesarjenja na razgibanih gravitacijskih poteh.

2. Kolesarski park Cerkno

Najdete ga v Smučarskem centru Cerkno ob zgornji postaji sedežnice Počivalo. Proge imajo skupno dolžino 10 km in so speljane ob smučišču ter po gozdu. Park je primeren tudi za družine, saj je ena od sedmih prog družinska, 5 prog je srednje zahtevnih in ena je zelo zahtevna. 

Svojega kolesa ne potrebujete, saj sta na voljo izposoja in servis koles in opreme ter trgovina s kolesarskimi deli. Udeležite se lahko vodenih gorsko-kolesarskih izletov in tečajev. 

3. Kolesarski park Rogla

Tu boste kolesarili po gozdu, izbirate pa lahko med šestimi raznolikimi progami različnih zahtevnosti. Park je primeren tako za začetnike kot izkušene kolesarje. Prvi se lahko na posebnem poligonu naučijo osnov gorskega kolesarjenja, drugi pa se bodo zagotovo preizkusili predvsem na dveh najzahtevnejših progah 5 in 6. 

Prav tako si lahko izposodite opremo ali najamete izkušenega vodiča (kar za začetnike zelo priporočamo!)

Profimedia
4. Kolesarski park Kope

Nahaja se na Kopah na progi Pungart in je namenjen je individualnim rekreativcem, skupinam ter družinam. Tu bodo na svoj račun prišli tudi profesionalni kolesarji, katerim je namenjena proga Pro Line. Ta vsebuje lesene podeste, mostičke in skoke (cca. 12 m), ki zadovoljijo vsa pričakovanja zahtevnega kolesarskega navdušenca.

Vse proge poveže sedežnica Pungart, opremo pa si lahko izposodite. 

5. Single Trail Park Jamnica

Središče parka predstavlja kolesarski Ekohotel Koroš v zaselku Jamnica. Kolesarska sezona v parku se začne aprila in konča s prvim snegom v novembru, zato imate veliko priložnosti, da ga obiščete. 

Po gozdovih in pašnikih imate na voljo nezahtevne poti in tehnično zahtevnejše odseke, na katerih si tako naberete izkušnje za kasnejše podvige na daljših turah. Poti so med seboj povezane s posebno stezo, ki je namenjena izključno lažji vrnitvi nazaj na vrh. 

6. Robidišče Trail Center

Vsi pravi adrenalinci Robidišče zagotovo že poznajo, saj si tam lahko privoščite drzno pustolovščino v atraktivnem trail centru. Na voljo imate 5 prog, ki se končajo nad čudovitimi tolmuni reke Nadiže, kar je odlično izhodišče za podaljšan izlet peš. 

Uživali boste tako majhni kolesarji in začetniki kot tisti, ki pogrešate strmine in adrenalin. 

Vir: Slovenia outdoor